Filistinlilere yardım kurumu zan altında: Yardımlar kesiliyor

BM’ye bağlı Filistinli mültecilere yardım kurumu UNRWA, kötü yönetimden ayrımcılık ve cinsiyetçi yaklaşımlara kadar ağır suçlamalarla karşı karşıya. Hollanda ve İsviçre, bu kuruma yardımlarını askıya aldı.

Hollanda, suçlamalara bir açıklık getirilene kadar BM kurumu UNRWA’ya mali katkılarını durdurma kararı aldı.

Benzer bir karar, Salı günü İsviçre tarafından da alındı. İsviçre, ek katkıları durdurduklarını bildirdi.

BM Genel Sekreteri’ne gönderilen UNRWA’nın bir iç raporu, en üst düzeyde ağır etik suiistimallerin gerçekleştiğine vurgu yapıyor.

Kurumun temel bağışçılarından biri olan Hollanda, büyük kaygılarının olduğunu belirterek, suçlamalara açıklık getirilmesini istedi.

UNWRA, Ürdün, Lübnan, Suriye ve Filistin Toprakları’ndaki 5.4 milyon Filistinliye yardım ediyor. Hollanda’nın bu kuruma 2019 için yıllık katkısı 13 milyon euro olarak öngörülüyor. Hollanda Avrupa Birliği ülkeleri arasında bu kuruma en büyük yardımı yapan dördüncü ülke olarak dikkat çekiyor.

UNRWA’ya yönelik suçlamalar arasında, “Farklı görüş ayrılıklarını bastırmak için kişisel çıkar amaçlı uygun olmayan cinsel karakterli davranışlar, adam kayırma, misilleme, ayrımcılık ve kişisel çıkar amaçlı başka otorite suiistimalleri” yer alıyor.

UNRWA, soruşturmaya tam işbirliği yapacaklarını belirtirken, henüz incelemelerin sürdüğünü ve fazla detay veremeyeceklerini ifade etti.