Fransa İçişleri Bakanı: 'İslamcı terörizme' karşı savaştayız

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, son üç yılda 32 saldırıyı boşa çıkardıklarını belirterek, "İslamcı terörizme karşı" savaşta olduklarını açıkladı.

Boulogne-Billancourt Sinagogu'nu ziyaret eden İçişleri Bakanı Darmanin, "İslamcı terörizme karşı savaştayız ve bu savaşı kazanmamız gerekiyor" dedi.

Bu açıklama, mizah gazetesi Charlie Hebdo'nun eski binası yakınlarında gerçekleşen palalı saldırıdan iki gün sonrasına denk geldi. Saldırı ardından gözaltına alınan Pakistanlı bir kişi İslam peygamberi Muhammed'in karikatürlerinin yayınlanması nedeniyle "öfkeli" olduğunu söyleyerek, saldırıyı gerekçelendirdi.

'ÜÇ YILDA 32 SALDIRI BOŞA ÇIKARILDI'

Sinagog ziyareti sırasında gazetecilere açıklamada bulunan Darmanin, son üç yılda 32 saldırıyı boşa çıkardıklarını ve sinagoglar dahil çok sayıda tesis etrafındaki güvenliğin arttırılacağını belirtti. Darmanin, "Zira Yahudiler saldırıların hedefinde" derken, güvenliğin 774 noktada arttırılacağı bilgisini verdi.

Cuma günü öğle vakti Paris'te düzenlenen palalı saldırıda iki kişi ağır yaralanmıştı. Saldırının gerçekleştiği sokakta 7 Ocak 2015'te mizah gazetesi Charlie Hebdo hedef alınmış ve 12 çalışanı katledilmişti.

SALDIRGAN BİR PAKİSTANLI

Temel zanlı 18 yaşında. Gözaltı sırasında suçunu kabul etti. Aralarında 16 yaşındaki kardeşinin de olduğu bir çok kişi daha gözaltına alındı.

Saldırı Charlie Hebdo ve Hyber Cacher katliamlarına ilişkin davanın görüldüğü bir sırada gerçekleşti.

İç istihbarat servisleri, saldırıyı düzenleyen kişi için "tamimiyle bilinmeyen bir kişi" diyor. Daha önce "terör" saldırıları kapsamında bir Pakistan vatandaşı ile karşılaşılmadığı iddia ediliyor. Fransız medyasına göre Hasan A. isimli saldırgan, saldırı öncesi hazırladığı bir videoda, saldırıyı yapacağını belirtirken, ne DAİŞ ne de El Kaide ile bir bağ kurmuyor. Charlie Hebdo'nun katliama ilişkin dava başlarken İslam peygamberinin karikatürlerini yeniden yayınlaması ardından kınayan ülkeler arasında Pakistan da vardı.