Fransa, ABD-İran krizine arabuluculuk yapıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD ile İran arasındaki gerilimi yatıştırma iddiasıyla arabuluculuk kapsamında ABD Başkanı Donald Trump, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek.

Emmanuel Macron, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, nükleer anlaşmayı korumak ve bölgede gerilimin tırmanmasının önüne geçmek amacıyla Fransız arabuluculuğu çerçevesinde Trump, Ruhani ve Putin ile görüşeceğini belirtti.

Macron, “Bu son haftalarda oluşturduğumu dinamiğin, en kötüsünün yaşanması ve İran tarafının aşırı tepkilerini engellediğini düşünüyorum” dedi.

Fransız Cumhurbaşkanı, bu girişimin “Avrupa cephesinde yeni bir dil başlattığı ve Amerikalılarla sabırlı bir diyaloga yol açtığını” söyledi.

Belgrad’da bir basın toplantısı sırasında konuşan Macron, şunları ifade etti: “Bu zorlu koşullarda, bir arabuluculuk, müzakerecilik olan çalışmamıza devam edeceğiz. Fransa’ya dönüşümünde, Cumhurbaşkanı Ruhani’nin talebiyle kendisi ile konuşacağım. Bu hafta Başkan Putin ve Başkan Trump ile de konuşacağım.”

Macron, bölgedeki tüm gerilim biçimlerini engellemek için bu çalışmayı yürüttüğünü savundu.

ABD’nin Mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinden bir yıl sonra, İran rejimi de 8 Mayıs’tan itibaren her 60 günde, aşama aşama bazı kararları askıya aldı. Tahran, anlaşmanın Avrupalı imzacılarını ABD yaptırımlarını aşabilmek için verdiği sözleri tutmaya zorluyor. Tahran yönetimi son olarak nükleer anlaşmada belirlenen uranyum zenginleştirme sınırı olan yüzde 3.67’nin üzerine çıktıklarını bildirdi.

Tahran yönetimi, AB’li imzacıların İran ekonomisinin ABD yaptırımlarından korunmak amacıyla tedbir alınması için baskıyı arttırıyor. Pazartesi günü İran Dışişleri Bakanlığı, nükleer anlaşmanın Avrupalı imzacılarını anlaşmayı kurtarmak için “pratik, etkili ve sorumlu” tedbirler almaya çağırdı.