Fransa’da Êzidî Kürtlere karşı suçlara soykırım soruşturması

Rojava’da insanlığa karşı suç işleyen bir DAİŞ çetesi hakkında soykırım suçlarına karıştığı için Fransa’da soruşturma açıldığı duyuruldu.

AFP ajansına göre, Ulusal Anti-Terörizm Savcılığı (PNAT) tarafından Nabil G. adlı bir kişi hakkında ‘soykırım’ ve ‘insanlığa karşı suç işleme’ suçlamasıyla soruşturma açıldı.

31 yaşındaki bu kişinin Fransız vatandaşı olduğu ve 2015 ile 2016 yılları arasında Rojava’da Êzidî Kürtlere karşı DAİŞ çeteleri bünyesinde ağır suçlar işlediği öğrenildi.

Açılan soruşturma kapsamında Nabil G.’ye fiziki ve psikolojik bütünlüğe ağır saldırı, köleleştirme, işkence, tecavüz ve özgürlükten mahrum bırakma gibi ağır soykırım ve insanlığa karşı suçlar yöneltiliyor.

10 Temmuz’da açıldığı belirtilen soruşturmaya konulan kişinin şu anda nerede olduğuna dair bilginin bulunmadığı da öğrenildi.

DAHA ÖNCE DE BİR ÇETE HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILMIŞTI

Fransa’da daha önce de Sabri Essid adlı bir çete hakkında 2014-2016 yılları arasında yine Êzidî Kürtlere karşı işlediği ağır suçlar nedeniyle soruşturma açılmıştı. Ancak bu kişinin geçtiğimiz yıllarda öldürülmüş olabileceği tahmin ediliyor.

Essid, 2012 yılında Toulouse’da bir Yahudi okuluna saldırarak üçü çocuk dört kişiyi katleden Mohamed Merah adlı radikal İslamcı çetenin üvey kardeşi olarak da biliniyor. Bu çetenin öldürüldüğüne dair bilgi daha önce DAİŞ çetelerine ait bir dergi tarafından duyurulmuştu.

TERÖRİZM SUÇLAMALARI YETERSİZ BULUNUYORDU

Fransa’dan diğer ülkelere giden radikal İslamcı çetelere yönelik bugüne kadar sadece ‘terörizm’ suçlamasıyla soruşturma açılıyordu. Ancak başta Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH) olmak üzere birçok dernek, Êzidîlere karşı suçların soykırım ve insanlığa karşı suçlar kapsamında ele alınmasını talep etmişti. Bu talepler karşısında benzer soruşturmaların sayısının artacağı tahmin ediliyor.