Fransa’da işsizlik: 91-93 arasındakinden çok istihdam kaybı

Fransa’da yayınlanan son işsizlik verilerine göre, mart ayından bu yana ki 4 aylık süreçte 90’ların başındaki kadar istihdam alanının yok olduğuna dikkat çekiliyor.

Fransa İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (INSEE) tarafından yayınlanan geçici verilere göre, nisan-haziran ayları arasındaki bu yılın ikinci çeyreğinde istihdam sayısı 179 bin 165 azaldı. Ocak-Haziran arasındaki toplam 6 aylık süreçte ise 619 bin istihdam kaybı yaşandı.

Önümüzdeki aylarda Covid-19 salgının neden olduğu ekonomik krizle birlikte istihdamdaki kaybın devam edeceği vurgulanan verilere dair açıklamada, nisan-haziran döneminde sadece inşaat sektöründe 3 bin 700 ek istihdam sağlandığı ve bunun artışın olduğu yegâne sektör olduğu vurgulandı.

Genel toplamda taşeron işçilikteki 110 bin kişilik artışın ‘tek umut verici’ gelişme olduğu dile getirilen açıklamada, bu alanda da geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 27’lik (215 bin kişi) bir istihdam kaybı olduğuna işaret edildi.

INSEE’ye göre, Fransa’da bu yılın ilk 6 ayında yaşanan 617 bin kadar istihdam kaybı işsizliğin en ağır yaşandığı dönemlerden olan 1991 ile 1993 yılları arasındaki 3 yılda yaşanan kayıplara eşit. INSEE verilerine dair açıklamada, bu yılın sonuna kadar toplamdaki istihdam kaybının 900 bini bulacağı ve bunun 2009’daki küresel kriz nedeniyle yaşanan kayıplardan dahi 4 kat daha fazla olacağının altı çiziliyor.

INSEE, her ne kadar İş Bulma Kurumu (Pole Emploi) tarafından şimdilik pek dillendirilmese de özellikle Eylül ayından itibaren özel sektörde ekonomik gerekçelerle işten çıkarmaların artacağını da öngörüyor.

Ülkede 2015’te yüzde 10,5 civarında olan işsizlik oranı aşamalı olarak düşmüş ve Covid-19 öncesindeki son çeyrek olan 2019’un son çeyreğinde yüzde 8,1 civarına kadar gerilemişti. Tümüyle işsiz olan bireylerin katıldığı A kategorisindeki işsiz sayısı 2019 sonu itibariyle 3,6 milyon seviyesinde iken, mart ayından itibaren yükselişe geçen bu sayı 4,5 milyon seviyesine kadar çıkmıştı. Haziran itibariyle A kategorisinde halen 4,2 milyon işsiz vardı. Yarı veya kısa süreli çalışanların da dahil edilmesiyle bu sayı 6,5 milyonu aşıyor.