Fransa’da tarihi grev ve etkileri sürüyor

Fransa’da Perşembe günü emeklilik reformuna karşı gerçekleşen tarihi grev ve 1,5 milyonu aşkın kişinin sokaklara çıkması ardından, ulaşımda grev devam ediyor.

Sendikaların emeklilik reformuna karşı yaptığı grev tüm temel sektörlerde tarihi bir katılımla gerçekleşti. Grev nedeniyle ulaşım adeta durdu. Demiryolları kuruluşu SNCF, toplu taşıma araçları (metro, otobüs ve tramvaylar), havayolu ulaşımı, rafineriler, elektrik ve gaz kurumları, çöp toplayıcıları, itfaiyeciler, avukatlar ve eğitim başta olmak üzere çok sayıda sektör çalışanı greve güçlü katılım gösterdi.

Grev kırıcı olarak değerlendirilen troninetlere, çevreci hareket Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) tarafından sabotaj eylemleri düzenlendi. 4 bine yakın trotinetin kodları görünmez hale getirilerek, alternatif bir ulaşım aracı olarak kullanılması engellendi. Bir bölgede hızlı tren hattı TVG raylarına da sabotaj yapılarak, sözkonusu hat üzerinde var olan seferler de durduruldu.

1,5 MİLYONU AŞKIN KİŞİ SOKAKLARA ÇIKTI

Ülke genelinde Perşembe günü 250 dolayında merkezde eylem gerçekleşti. Fransız medyasına göre, 1995’te gerçekleşen tarihi grevden daha güçlü bir grev gerçekleşti.

Bir çok kentte katılım onbinleri aştı. Paris’te sendikalara göre 250 bin kişi, polise göre 65 bin kişi alanlara çıktı. Başkentteki yürüyüş, yoğun katılım nedeniyle bir süre ilerlemekte güçlük çekti. Marsilya’da sendikalara göre 150 bin kişi alanlara çıktı. Ülke genelinde polise göre en az 800 bin, sendikalara göre 1,5 milyonu aşkın kişi eylemlere katıldı. Paris’te ayrıca 70’i aşkın kişi gözaltına alındı. Lyon, Montpellier ve Toulouse başta olmak üzere bir çok kentte çatışmalar yaşandı.

ULAŞIMDA GREV SÜRÜYOR

Sendikalar açısından başarılı geçen bir günün ardından SNCF’de trafik güçlü bir şekilde aksamaya devam ediyor. Ulusal Demiryolları Kuruluşu çalışanları eylemi Cuma günü de sürdürülmesi yönünde oy kullandı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de havayolu şirketlerini programladıkları uçuşların yüzde 20’sini iptal etmeye çağırdı. Fransa havayolları şirketi Air France iç uçuşların yüzde 30’unu, orta mesafeli uçuşların yüzde 10’unu iptal ettiklerini duyurdu.

Paris bölgesi toplu taşıma ağı RATP’de de grev devam ediyor. Paris metrosunda 10 hat kapalı kaldı. Çok sayıda otobüs ve tramvay hattında da seferler Cuma günü tamamen durdu.

SENDİKALAR BASKIYI ARTTIRACAK

Hükümet henüz sendikaların talepleri doğrultusunda bir açıklamada bulunmadı. Sosyal ortaklarla istişarelerin sürdüğü ve hafta başında tamamlanacağı belirtiliyor. Başbakan Edouard Philippe’in de hafta ortasında reformun genel yapısı konusunda açıklama yapması bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevreleri ise Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “sakin ve kararlı” olduğu, “istişare” içerisinde olduğunu savunuyor.