Fransa Senatosu’ndan okul gezilerinde velilere dini sembol yasağı

Fransa’da öğrenci velilerinin okullar tarafından düzenlenen gezilerde dini sembolleri takma yasağı getiren tasarı, Senato’da kabul edildi.

İktidardaki Cumhuriyet Yürüyüşü (LREM) partisinin karşı çıkmasına rağmen çoğunluğun sağ muhalefette olduğu Senato’daki tartışmalı yasa tasarısı kabul edildi. Tasarı, okul gezilerinde çocuklarına eşlik eden ebeveynlerin herhangi bir dini sembolize eden takı veya giysileri giymesini yasaklıyor.

Senato’daki oylamada çoğunluğu sağcı Cumhuriyetçiler (LR) mensubu olmak üzere 163 senatör evet oyu kullandı. İktidardaki liberal LREM ile sol partilerin üyelerinin karşı çıktığı tasarıya 114 hayır oyu çıkarken, kimi sağcı senatörler de tasarıya karşı çıktı.

ULUSAL MECLİS’TEN GEÇMESİ ZOR

Fransa’da sağcı LR ile aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) adlı partilerin son haftalarda sıkça gündeme getirdikleri ebeveynlerin okul gezilerine dini sembollerle katılmasının yasaklanması konusunun hassas niteliği biliniyor. LR ve RN’nin yasağı özellikle başörtüsü konusu üzerinden tartışmalarının, ülkedeki radikal İslamcı kesimlerce de argüman olarak kullanılacağı endişesi hâkim.

Ancak tasarının yasallaşması için Ulusal Meclis’te de geçmesi gerekiyor. Meclis’te iktidar partisi LREM ile ortağı MODEM çoğunluğu ellerinde tutarken, sosyalist ve komünist vekillerin de tasarıya büyük oranda karşı çıkması bekleniyor. Bundan dolayı yasanın geçmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.