Fransa, Türkiye'ye karşı AB yaptırımı istiyor

Fransa Avrupa İşleri Bakanı Clément Beaune, Türkiye'ye karşı "sert yaptırım yanlısı olduklarını" açıkladı.

Fransa Avrupa İşleri Bakanı Clément Beaune, Senato'da yaptığı konuşmada, "Olası yaptırım araçları da dahil olmak üzere güçlü Avrupai tepki tedbirleri için bastıracağız" dedi.

Beaune, "Kabul edilemez sınırlarını her geçen gün geriye iten Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cumhurbaşkanına (Macron'a) hakaret eden son olayları , (...) Türkiye'nin her yönden provokasyonların arttırılması olan bir strateji bütünlüğünü gözler önüne seriyor" diye ekledi.

Fransa'da 16 Ekim'de bir tarih öğretmeninin başı kesilerek katledilmesi ardından, hükümetin radikal islama karşı geliştirdiği tedbirler Türk devletini rahatsız etti. Müslüman Kardeşler'in hedef alındığı tedbirler hayata geçirilince Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan önce Macron'un "akıl sağlığını" zan altına aldı, ardından Fransız ürünlerini boykot çağrısında bulundu. Fransa, Ankara'daki büyükelçisini çağırarak yanıt verdi.

Beaune, "Hedef her zaman aynı: komşuları üzerinde ve özellikle de AB üzerinde maksimum baskı uygulamak. Çok uzun zaman naif olduk" dedi.

Türk devletinin Fransa'yı hedef alan son saldırıları, Suriye, Libya, Akdeniz ve Kafkasya'da gerilimlerin sürdüğü bir sırada yaşandı.

Ekim ortasında Brüksel'de gerçekleşen Avrupa zirvesinde, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki gaz keşif faaliyetlerine son vermesi istenerek yaptırım uyarısı yapıldı. Bir sonraki zirvenin gündeminde yaptırımlar olacak.

ABD de Türk devletinin Rus S-400 hava savunma istemlerini test etmesi ardından yaptırım tehdidinde bulunmuştu.