Fransız uçak gemisi Doğu Akdeniz’e dönüyor

Fransız uçak gemisi Charles-de-Gaulle, Irak ve Suriye’de DAİŞ’e karşı mücadele kapsamında Doğu Akdeniz’e geri dönüyor. Bu gelişme Türkiye ile gerilimlerin yaşandığı bir döneme denk geldi.

Fransız ordusu tarafından yapılan açıklamaya göre, uçak gemisi Irak ve Suriye’deki “Chammal operasyonu” kapsamında 2021 yılının ilk yarısında Doğu Akdeniz ve Hint Okyanusu’na katılacak.

Açıklamada, “Charles de Gaulle uçak gemisinin bir sonraki misyonu, Chammal operasyonu çerçevesindeki sistemimizi güçlendirmek olacak” denildi.

Daha önce 2020 yılının başında Fransız uçak gemisi bölgeye gönderilmişti.

Savunma Bakanı Florence Parly, “Chammal operasyonu kapsamında 900’e yakın asker uluslararası koalisyon bünyesinde DAİŞ’e karşı mücadeleye devam ediyor” diye hatırlattı.

10 Ocak günü de France Inter ve FranceInfoTV ortaklığında yayınlanan bir programa konuk olan Bakan Florence Parly, “Fransa Daech'in (IŞİD'in Arapça kısaltması) hala mevcut olduğunu düşünüyor. Suriye ve Irak'ta bir tür DAİŞ dirilişinden bile bahsedebiliriz” demişti.

Fransa’nın Doğu Akdeniz’e uçak gemisi göndermesi, Türkiye ile anlaşmazlıkların yaşandığı bir döneme de denk geldi. Doğu Akdeniz’deki yasadışı sondaj faaliyetlerinin yanısıra, Suriye, Libya ve Yukarı Karabağ çatışmalarında anlaşmazlıklar yaşanıyor.