Goma’da 400 bin kişi tahliye edildi

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Goma kentinde, Nyirangongo yanardağının aktifleşmesi ile birlikte, tahliye edilen insan sayısı 400 bini aştı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki Nyirangongo yanardağının aktifleşmesi ile birlikte 400 bin insan Goma bölgesinden tahliye edilirken, yetkililer yanardağın yeniden lav püskürtmesi endişesi taşıdığını açıkladı.

Yanardağın aktifleşmesi ile birlikte düzenlenen toplantı ardından yaklaşık 80 bin ev, yani 400 bin kişin acil bir şekilde tahliye edildiği kaydedildi.

Yanardağın aktifleşmesi ardından Perşembe günü on binlerce kişi Kuzey Kivu eyaletinin başkenti Goma’yı terk etmişti. Yetkililer tedbir amaçlı tahliyeyi zorunlu da kılmıştı.

Nyirangongo geçtiğimiz cumartesi günü herhangi bir işaret olmadan aktifleşti. İlk günden itibaren bölgedeki insanlar evlerini terk etti. Ancak bir çoğu ertesi gün geri döndü.

Yanardağın aktifleşmesi ardından 32 kişinin yaşamını yitirdiği 900 ile 2500 yüz evin de tahrip olduğu belirtiliyor. 20 bin kişi ise evsiz kaldığı için bazı evlere yerleştirildi.

Perşembe günkü tahliye işleminde meydana gelen kazalarda ise iki kişinin yaşamını yitirdiği yetkililer tarafından açıklandı.

Halkın, yardımın ulaşabileceği yerleşim birimlerine yerleştirildiği de belirtiliyor. Yardım için ise su stoklanması, sağlık hizmetleri ve zorunlu ve zorunsuz ihtiyaçlar olarak belirlenmiş. Yetkililer, ailelerini kaybetmiş, ya da ailelerinden ayrılmak zorunda kalmış çocukların da durumuna dikkat çekti.

Tahliye prosedürü aciliyetini koruyor. Yetkililer insanlara yanardağın aktif olduğu bölgelerden uzak durma çağrısında bulunuyor.