Güney Kürdistan’da bir yılda 38 işçi hayatını kaybetti

Federal Kürdistan Bölgesi’nde 2019 yılı içerisinde en az 38 işçinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Güney Kürdistan Altyapı Örgütü’ne göre 1 Ocak ile 25 Aralık tarihleri arasında Süleymaniye, Hewlêr ve Dihok bölgelerinde en az 38 işçi hayatını kaybetti.

Süleymaniye’de 19, Hewlêr’de 11 ve Dohuk’ta 8 işçinin hayatını kaybettiği ve bunların yarısının yabancı işçilerden oluştuğu kaydedildi.

İşçilerin ölüm nedenleri, düşme, elektrik çarpması, boğulma, yanma, yıkıntı altında kalma ve cinayet şeklinde sıralandı.

Örgüt, kendilerine ulaşan veriler doğrultusunda bu bilançoyu oluşturduklarını, gerçek sayının daha yüksek olabileceğini de kaydetti.

İşçi ölümlerinin geçen yıllara oranla azaldığı görülüyor. 2013 yılında Kürdistan Bölgesi’nde en az 129 işçi hayatını kaybetmişti. Altyapı Örgütü, 2013’ü “işçi cinayeti yılı” olarak tanımlamıştı.

Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre dünya genelinde her yıl 2 milyon dolayında kişi iş kazaları ve işle bağlantılı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Bunun küresel ekonomiye maliyetinin ise 1250 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

Türkiye’de İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’ne (İSİG) göre Kasım ayı içerisinde en az 126 işçi hayatını kaybetti. Yılın ilk 11 ayında bu sayı en az 1606 işçiye yükseldi. Aralık ayı raporu henüz açıklanmadı.