Güney Afrika’da çatışmalar sürüyor

Güney Afrika’da eski devlet başkanı Zuma’nın tutuklanması ardından başlayan çatışmalar sürüyor. Geçtiğimiz Cuma gününden bu yana yaşanan çatışmalarda 72 kişi yaşamını yitirirken, birçok semtte ise öz savunma amaçlı insanlar silahlanıyor.

Güney Afrika’da Jacob Zuma’nın tutuklanması ardından başlayan çatışmalar sürüyor. 72 kişi geçtiğimiz Cuma gününden bu yana çatışmalarda yaşanırken, halk silahlanıyor ve devlet ise 25 bin dolayında askeri ülke genelinde görevlendirdi.

Özellikle eski devlet başkanı Jacob Zuma’nın tutuklanması ardından evleri, dükkan ve mağazaları soyma, yakma, şiddet yoğun bir şekilde yaşanıyor.

Şiddet genel anlamda ülke genelinde yayılmış durumda.

Yaşanan gelişmelere ilişkin açıklama yapan Güney Afrika Polis Bakanı Bheki Cele, yereldeki durumun kontrol altında olduğunu belirtti.

“Ülkemizin demokrasisine kimsenin zarar vermesine izin vermeyeceğiz” diyen Cele, güvenlik güçlerinin daha da attırılacağı ve şiddetin önüne geçileceğini de sözlerine ekledi. Geçtiğimiz Cuma gününden bu yaşanan olaylarda ölümlerin mağaza ve alış veriş merkezlerini soyma esnasında ezilme biçiminde oldu. Cuma gününden bu yana 1234 kişi tutuklandı.

Yaşanan çatışmalara karşı kentlerde ve semtlerde halk öz savunma biçiminde örgütleniyor.