Güney Afrika’daki şiddet olaylarında ölü sayısı 32’ye çıktı

Güney Afrika’da günlerdir yaşanan şiddetli protesto eylemleri ve yağma olaylarında hayatını kaybedenlerin sayısı 32’ye çıktı.

Protesto eylemleri cuma günü ülkenin doğusundaki Kwazulu-Natal Eyaleti’nde başladı.

Eyaletin Başbakanı Sihle Zikalala, bu bölgede 26 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Pazartesi akşamı Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, ülkenin en büyük kenti Johannesbourg’da 6 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

Böylece şiddet olaylarında hayatını kaybedenlerin sayısı 32’ye yükseldi.  Eyalet Başbakanı Zikalala, birçok kişinin eylemler sırasında yaşanan izdihamda öldüğünü belirtti.

Bu olaylar, eski Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın cezaevine girmesinden bir gün sonra, yolların kapatılması ve kamyonların yakılması şeklinde başlamıştı.

Şiddet olayları, yağma ve yakma eylemleri hafta sonu Johannesburg’a sıçramıştı. Pazartesiyi salıya bağlayan gece de protestolar sürdü.

Analistlere göre bu eylemler Zuma’nın geçen hafta polise teslim olarak cezaevine girmesiyle başladıysa da salgından kaynaklı kısıtlamaların dayatılmasıyla ağırlaşan mali umutsuzluk etkili oldu.

Eski 79 yaşındaki Jacob Zuma’yı, 2013-2018 yıllarındaki cumhurbaşkanlığı görevi sırasındaki yolsuzluk suçlamalarına ilişkin ifade vermeyi reddettiği için Yüksek Mahkeme’ye hakaretten 15 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Zuma’nın 1990’lı yıllarda silah satışları da dahil olmak üzere mahkemelerde halen hakkında birçok yolsuzluk davası var. Bir zamanlar apartheid rejimine karşı mücadelenin figürlerinden biri olan Zuma, kendi doğrum yeri Zulu bölgesi başta olmak üzere halen popülerliğini koruyor.