Güney Sudan’da etnik çatışma riski büyüyor

2011’de bağımsızlığını kazandıktan kısa süre sonra iç savaşın başladığı Güney Sudan’da ateşkese rağmen farklı gruplar arasında son aylardaki çatışmaların binlerce kişinin hayatına mal olduğu bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamada, Güney Sudan’da sadece Warrap eyaletinde son 6 ayda en az bin kişinin çatışmalarda yaşamını yitirdiği bilgisi verildi.

BM Sudan Temsilcisi David Shearer, ölümlerin çoğunluğunun saldırılara karşı ‘intikam amaçlı’ yapılan karşı saldırıların sonucu olduğunu dile getirdi.

Shearer, saldırıların farklı gruplar arasındaki çekişmeler veya bazı talanlar nedeniyle arttığını söyledi.

Shearer, Jonglei eyaletinde ise şimdiye kadar en az 400 kişinin de kaçırıldığını belirtti.

Jonglei eyaletinde bir iç çatışma riskinin çok yüksek olduğunu söyleyen Shearer, farklı etnik gruplar arasındaki çatışmaların önlenebilmesi için diyalog ortamının oluşturulması çağrısında bulundu.

12 milyonu aşkın nüfusa sahip Güney Sudan, 2011 yılında Sudan’dan bağımsızlığını kazanmıştı.

Ancak 2013 yılında farklı etnik gruplardan Devlet Başkanı ile Başkan Yardımcısı arasındaki çekişmeler etnik çatışmalara dönüşmüştü.

2018 yılında BM gözetiminde kalıcı ateşkesin imzalanmasına kadar aralıklarla süren iç savaşta en az 380 bin kişinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.