Haiti’de cumhurbaşkanına suikast: 4 ‘paralı asker’ öldürüldü

Haiti’de Cumhurbaşkanı Jovenel Moise’in öldürüldüğü saldırıya dahil olan dört “paralı askerin” öldürüldüğü, ikisinin de yakalandığı duyuruldu. Krizdeki ülkede olağanüstü hal ilan edildi.

Cumhurbaşkanı Moise, 7 Temmuz günü evine giren bir komando birliği tarafından öldürülmüştü. Geçici Başbakan Claude Joseph, saldırganların “İngilizce ve İspanyolca konuşan yabancılar” olduğunu duyurmuştu.

Haiti polisi Çarşamba akşamı yaptığı açıklamada, saldırıdan hemen sonra saldırganları rakip ettiklerini ve Port-au-Prince yakınında operasyon başlattıklarını bildirmişti.

Haiti Ulusal Polis Genel Müdürü Leon Charles televizyonda yaptığı açıklamada “Dört paralı asker öldürüldü, ikisi yakalandı” dedi.

Charles, “Rehin alınan üç polis de geri alındı” diye ekledi. Saldıranların kimlikleri veya neden saldırıyı gerçekleştirdiklerine dair herhangi bir bilgi verilmedi.

Yerel medyanın yargı kaynaklarına dayandırdığı haberlere göre, Cumhurbaşkanı Moise’in cenazesinde 12 kurşun vardı, bürosu ve odası dağıtıldı.

Başbakan Claude Joseph ülke genelinde olağanüstü hal kararı alarak, 15 gün boyunca yürütmenin yetkisini arttırdı.

ABD’nin Haiti Büyükelçisi Bocchit Edmond’a göre saldırganlar, kendilerinin Amerikan uyuşturucu ile mücadele kurumu sorumluları olarak tanıtan “profesyonel” paralı askerlerden oluşuyordu.

İş dünyasından gelen 53 yaşındaki Moise, 2016 yılında cumhurbaşkanı seçilmiş ve 7 Şubat 2017'de görevine başlamıştı.

Jovanel Moise, bir doktor olan Ariel Henry’yi pazartesi günü başbakanlık görevine atamıştı. Claud Joseph üç ay bile bu görevde kalmayı başaramamıştı.

Karayipler ülkesi Haiti, Amerika kıtasının en yoksul ülkesi olarak da biliniyor. Ağır bir güvenlik sorununun olduğu ülkede özellikle çeteler tam bir cezasızlıktan faydalanarak fidye karşılığında insanları alıkoyuyor.

Cumhurbaşkanı Moise de kriz karşısında eylemsiz kalmakla suçlanıyordu.  Toplum önemli bir kesiminin cumhurbaşkanına güveni kalmamıştı.