Hong Kong’da on binler isyanı 2020’ye taşıdı

Hong Kong’da on binlerce eylemci yıl sonunda sokaklara dökülerek, yeni yılda bu toplumsal harekete yeni bir soluk vermek istediler.

Eski İngiliz sömürgesi Hong Kong, Çin’e bağlandığı 1997’den bu yana en ağır krizini yaşıyor. Kriz Haziran 2019’da, Çin’e sınırdışıları öngören yasa tasarısının kabul edilmesine karşı başladı. Hükümet tasarıyı çekse de talepler genişleyerek, daha fazla demokrasi talebine dönüştü.

Demokratik reformlar için milyonları sokaklara döken bu isyan, yıl sonuna da damgasını vurdu.

Salı günü onbinlerce kişi sokaklara çıkarak, isyanı 2020 yılına devretti. Eylemlerin organizatörlerinden Yurttaş Hakları Cephesi’nden Jimmi Sham, “2019’daki taleplerimizin 2020’e devrolunması üzüntü verici” dedi. Eylemciler önünde bir konuşma yapan Sham, “Gelecekte da fazla zulüm bekliyoruz. Mücadeleye aktif olarak hazırlanmamız gerekiyor” diye ekledi.

Eylemlerin başladığı Haziran ayından bu yana üçte biri 20 yaşın altında olmak üzere 6.500 dolayında kişi tutuklandı.

Tepki hareketi, Kasım sonunda demokrasi yanlısı cephenin yerel seçimlerde ezici bir zafer kazanması ardından kısmi bir durgunluk yaşadı. Ancak, Salı günü sokaklara dökülen on binlerce kişi daha fazla özgürlük için mücadeleyi sürdürme sözü verdi. Pekin yanlısı Hong Kong hükümeti, demokrasi yanlısı hareketin taleplerini şimdiye kadar reddetti.