HPG: Xakurkê şehitlerini saygıyla anıyoruz

Xakurkê’de 2016’da şehit düşen gerillaları saygıyla anan HPG, “bizlere devrettikleri devrim görevini mutlaka başaracağımızın sözünü yineliyoruz” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, Xakurkê’de şehit düşen 5 gerillaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları belirtti:

Soykırımcı Türk devleti NATO’nun da desteğini alarak 2016 yılında tüm gücüyle Kürdistan Özgürlük Gerillasına saldırmış ve Kürt soykırımını sonuçlandırmak istemiştir. Soykırımcı düşmanın tüm insanlık dışı saldırılarına karşı Apocu irade ile savaşan Kürdistan Gerillası tüm bu saldırıları boşa çıkarmış ve işgalcilerin ham hayallerini yerle bir etmiştir. Her anı direnişle örülen bu mücadelede şehadetleriyle Kürdistan’ın kahramanlık tarihindeki yerlerini alan Ronahî, Rizgar, Agît, Xeyrî ve Mazlum yoldaşlarımızı saygıyla anıyor, bizlere devrettikleri devrim görevini mutlaka başaracağımızın sözünü yineliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Ronahî Gap
Adı Soyadı: Cemile Ecer
Doğum Yeri: Mêrdîn
Anne – Baba Adı: Hatice – Mehmet Şerif
Şehadet Tarihi ve Yeri: 5 Mayıs 2016 / Xakurkê

 

Kod Adı: Rizgar Colemêrg
Adı Soyadı: Star Tekçe
Doğum Yeri: Colemêrg
Anne – Baba Adı: Esmer – Naci
Şehadet Tarihi ve Yeri: 8 Nisan 2016 / Xakurkê

 

Kod Adı: Agît Gelaz
Adı Soyadı: Halil Ronken
Doğum Yeri: Urmiye
Anne – Baba Adı: Suweyla – Eshed
Şehadet Tarihi ve Yeri: 13 Ağustos 2016 / Xakurkê

 

Kod Adı: Xeyrî Serhed
Adı Soyadı: Hayri Gezer
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Antika - Cemil
Şehadet Tarihi ve Yeri: 28 Ağustos 2016 / Xakurkê

 

Kod Adı: Mazlum Elbak
Adı Soyadı: Vedat Yılmaz
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Sezzade – Zülmat
Şehadet Tarihi ve Yeri: 22 Eylül 2016 / Xakurkê

 

RONAHÎ GAP

Ronahî yoldaşımız Mêrdîn’în yurtsever Dêrîk ilçesinde dünyaya gelmiştir. Özgürlük davasına gönül vermiş yurtsever bir ortamda büyüyen Ronahî yoldaşımızda halk, ülke ve mücadele bilinci daha küçük yaşlarda gelişmiştir. Mêrdîn yöresinin kadınlarının direngenliğini ve yurtseverliğini kişiliğinde barındıran Ronahî yoldaşımız bir Kürt kadını olarak erkenden özgürlük arayışına girmiştir. TC devlet okullarında başarıyla okumasına rağmen bu okulların özgürlüğe değil, asimilasyon ve soykırıma hizmet ettiğini görmüş, özgürlük arayışını daha da güçlendirmiştir. Özellikle bir ablasının ve teyzesinin özgürlük mücadelesine katılmış olması, Ronahî yoldaşımız için emsal teşkil etmiş, kendisi de bu yolda yürümeye karar vermiştir. Özellikle Rojava Özgürlük Devrimi’nin bir kadın devrimi temelinde gerçekleşmesi Ronahî yoldaşımızda tarifsiz duygular yaratmış ve derinden etkilemiştir. Rojava Özgürlük Devrimi sürecinde teyzesinin kahramanca savaşarak şehadete ulaşması, yüreğindeki mücadele azmini ve kararlılığını daha da arttırmış ve bu temelde gerilla saflarına katılmıştır. Bagok’ta gerilla saflarına katılan Ronahî yoldaşımız, daha sonra Medya Savunma Alanları’na geçmiştir. Gerillaya katıldığında kendisini en çok etkileyen PKK’nin sade ve hakiki yoldaşlığı ile komünal yaşamı olmuştur. Heftanin’den Xakurkê’ye kadar birçok alanda gerilla pratiği yürüten Ronahî yoldaşımız, pratik zekası ve çalışkanlığıyla erkenden gelişme kaydetmiştir. Apocu ideoloji ve Özgür Kadın çizgisinde kendisini eğitmiş, adeta kendini yeniden yaratırcasına önemli bir düzey kazanmıştır. Bir Kürt kadını olarak geliştikçe özgürleşmiş, aynı gelişmeyi askeri alanda da gerçekleştirmek istemiştir. Bu temelde askeri akademide uzmanlık eğitimi almıştır. Uzman bir suikastçı olarak askeri gelişimini hep ilerleten Ronahî yoldaşımız, kendisini sürekli eğittiği gibi çevresindeki yoldaşlarını da eğitmiş, destek olmuştur.

RIZGAR COLEMÊRG

Rizgar yoldaşımız, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ne bağlı, bedel ödemekten çekinmeyen yurtsever bir ailede dünyaya gelmiş ve büyümüştür. Erken yaşlardan itibaren mücadelemizi tanıma şansına sahip olmuş ve gerilla saflarına katılacağı günün hayalini kurmuştur. PKK’nin yarattığı serhildan geleneğinin en güçlü şekilde yaşatıldığı Colemêrg’de büyüyen yoldaşımız, bir yandan devrimci halkımızın direnişine diğer taraftan işgalci TC devletinin baskı ve zulmüne tanıklık etmiştir. İşgalcilerin okullarda Kürt gençlerini asimile ederek mücadeleden uzaklaştırma politikalarını gören yoldaşımız, halkımızın onuru ve özgürlüğü için mücadele etme kararlılığına ulaşmıştır. Rojava Özgürlük Devrimi’ni takip eden yoldaşımız, halkımızın güçlü bir öz savunma geliştirmeden özgürlüğünü sağlayamayacağı gerçeğini genç yaşında bilince çıkaran Rizgar yoldaşımız, 2015 yılında Kürdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılmıştır. Genç yaşının verdiği dinamizmle kısa sürede gerillacılık yaşantısına uyum sağlayan yoldaşımız, Önder Apo Felsefesi’yle oluşan PKK çizgisinde yetkin bir militan olmanın sürekli çabası içerisinde olmuştur. Yaşam dolu kişiliğiyle bulunduğu her ortamda yoldaşlarının moral kaynağı olmayı başarmıştır. Önderlik, ölümsüz şehitlerimize ve PKK’de yoldaşlık çizgisine sonsuz ve sınırsız bağlılığından asla taviz vermemiştir. Askeri alana olan ilgisi sayesinde kısa sürede yetkin bir gerilla olan ve komutanlık çizgisinde büyük ilerleme sağlayan yoldaşımız, işgalcilere karşı kinini ve öfkesini her daim diri tutarak örgütlemiş ve güçlü bir mücadele zeminine dönüştürmüştür. Genç yaşında büyük bir emek sarf ederek PKK mirasını güçlendiren Rizgar yoldaşımızın anısı her zaman mücadelemizde yaşamaya devam edecektir.

AGÎT GELAZ

Rojhilatê Kurdistan’ın Urmiye kentinde doğup büyüyen Agît yoldaşımız, daha çok küçük yaşlardan itibaren sömürgeci güçlerin halkımız üzerinde yürüttüğü kirli politikalarına tanıklık etmiştir. İşgalcilerin Kürt halkı üzerinde yürüttüğü inkar, imha ve asimilasyon politikalarını kabul etmeyip erken yaşlardan itibaren arayışlar içine girmiştir. Genç yaşlarda Önder APO ve PKK’yi tanımaya başlayan Agît yoldaşımız, Özgürlük Mücadelemizin halkımıza zaferi getireceği gerçeğini bilince çıkarmış ve Kürdistan’nın kadim dağlarına yönelerek gerilla saflarına katılmıştır. PKK kültürüyle şekillenen Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın yaşamı ve yoldaşlığından etkilenen Agît yoldaşımız, parti çizgisinin yiğit bir savunucusu olmuştur. Emekçi bir ailede yetişen yoldaşımız, kişiliğini emekle yoğurarak geliştirmiş, bulunduğu her alanda yaşamda öncülüğü kendisine esas almıştır. Kendisine verilen her göreve büyük bir ciddiyetle yaklaşmış, istek ve fedakarlık temelinde üstün bir başarıyla yerine getirmiştir. Yürüttüğü pratik ve duruşuyla bütün yoldaşlarının sevgi ve saygısını kazanmıştır. Gerillacılıkta uzmanlaşan yoldaşımız, zorlu Xakurkê coğrafyasına hızla uyum sağlamış ve askeri alandaki yetkinliğini katıldığı birçok eyleme yansıtarak yoldaşlarına güç katmış, işgalcilere ağır darbeler vurulmasını sağlamıştır. Fedakarlık ve fedailik çizgisinin örnek militanı olan Agît yoldaşımız, her zaman mücadelemizde yaşayacaktır.

XEYRÎ SERHED

Xeyrî yoldaşımız 1993 yılında Kürdistan’ın direnişçi kenti Van’ın Muradiye ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya gelmiştir. Ailesinin yurtsever olmasından kaynaklı Önder APO ve PKK’yi çocukluktan beri tanımış ve hep ilgisini çekmiştir. Düşmanın Kürt halkı üzerinde oluşturduğu baskıları kabul etmemiş, direnişin ancak PKK saflarında yürütülen mücadeleyle sonuç alacağını bilince çıkarmış ve gerilla saflarına katılarak Önderlik çizgisinin militanı olmuştur. Kürdistan dağlarının heybetinden, gerilla yaşamındaki yoldaşlıktan ve kadın özgürlük tarihinden etkilenen Xeyrî yoldaşımız parti yaşamı içerisinde gördüğü eğitimlerle ve yürüttüğü pratikle tecrübe kazanıp deneyimli bir militan olmuştur. Kürt halkı ve ülkesine olan sevgisini yaşamındaki duruşuyla göstermiştir. Kendisinde fedai bir kişilik yaratan yoldaşımız 28 Ağustos 2016’da Xakurkê’de gerçekleştirilen eylemde yaralanıp düşmanın eline geçmemek için fedai bir şekilde bombasını üzerinde patlatıp şehadete ulaşmıştır.

MAZLUM ELBAK

Mazlum yoldaşımız Wan’ın direniş kalelerinden biri olan Elbak’da yurtsever bir ailede doğmuştur. Yetiştiği ortamın hem gerilla mücadelemizin yoğun olduğu bir alan olması hem de Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde büyük bedellerin verildiği bir yer olması Mazlum yoldaşımızın Partimiz PKK’ye sempati duymasına vesile olmuştur. Düşmanın halkımız üzerinde geliştirmek istediği soykırım politikalarına yakından tanıklık eden Mazlum yoldaşımız, düşmana büyük öfke duymuştur. Yine Önderliğimizin ve halkımızın onlarca yıllık emeğinin ürünü olan Rojava Devrimi’nden çok etkilenen ve devrimin coşkusunu yaşayan Mazlum yoldaşımız çetelerin Kobanê ve Şengal’e saldırması üzerine düşmana olan öfkesini mücadeleye doğru bir şekilde kanalize etmesi gerektiğini bilince çıkarmıştır. Mazlum yoldaşımız bunun da Kürdistan dağlarında gerilla mücadelesinden geçtiğine inanarak gerilla saflarına katılmıştır. Gerilla saflarına katıldıktan sonra Kürdistan dağlarından ve PKK yoldaşlığından derinden etkilenen Mazlum yoldaşımız, özgür ve yeni yaşamın tohumlarının atıldığı PKK yaşamına aşkla bağlanmıştır. PKK’de kültürünü, kimliğini, tarihini yeniden öğrenen Mazlum yoldaşımız kişiliğinde köklü değişimler yaratmış ve örnek bir militan olmayı başarmıştır. Gerilla savaş tarzına büyük bir ilgi ile yaklaşan Mazlum yoldaşımız savaş sanatında derinleşmek için önemli bir çabanın sahibi olmuştur. Bu temelde her zaman kendisini eğitmiş ve yetkin bir gerilla olmayı başarmıştır.

Halkımızın özgürlüğü için hiçbir fedakarlıktan çekinmeden mücadele eden ve kazanılan birçok değerin gerçek sahipleri olan şehitlerimizin yolunu takip eden Ronahî, Rizgar, Agît, Xeyrî ve Mazlum yoldaşlarımızın başta değerli aileleri olmak üzere tüm Kürdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.”