Irak krizi: ABD’de Ortadoğu’ya 750 asker gönderiyor

Irak’ta Amerikan büyükelçiliğine yönelik saldırıyı gerekçe gösteren Pengaton, bölgeye “derhal” 750 ek asker konuşlandıracaklarını açıkladı.

Cuma günü Irak’ta bir askeri üssü yönelik onlarca roket atışında bir Amerikalının ölmesi, 29 Aralık’ta ABD’nin de misilleme yaparak İran yanlısı Hizbullah Tugayları’ndan 25 kişiyi öldürmesi ve Haşdi Şabi yanlılarının 31 Aralık’ta Bağdat’taki ABD büyükelçiliğine girmesi gerilimi yeni bir boyuta taşıdı. ABD, büyükelçiliğe saldırıdan İran’ı sorumlu tutuyor.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Ortadoğu’ya 750 ek asker göndereceklerini açıkladı. Esper, “750 dolayında asker derhal bölgeye konuşlandırılacak” dedi.

Esper, “Bu konuşlandırma, Bağdat’ta tanık olduğumuz gibi Amerikalı personel ve tesislere karşı artan tehdit düzeylerine yanıt olarak uygun ve tedbir amaçlı bir eylemdir” diye ekledi.

AFP’ye konuşan Amerikalı bir yetkili, belli bir sürede bölgeye 4 bin asker gönderilebileceğini ifade etti.

TRUMP: BU BİR UYARI DEĞİL, TEHDİTTİR

ABD Başkanı Donald Trump da yıl sonunda Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD ve İran’ın savaşa gireceğini düşünmediğini söyledi. Trump, “Bunu olacağını sanmıyorum” dedi.

31 Aralık günü Twitter üzerinde de bir açıklama yapan Trump, “İran can kayıpları veya tesislerimizde oluşan hasarlardan tamamen sorumlu tutulacaktır. Bedelini ağır ödeyecekler. Bu bir uyarı değil, tehdittir” diye belirtti.

HAMANEY, ABD SALDIRILARINI KINADI

İran dini lideri Ali Hamaney ise ABD’nin Irak’ta İran yanlısı Şii milislere yönelik bombardımanını kınayarak, “Bu tip (Trump) bir kez daha saldırılardan dolayı İran’ı suçladı. Hiçbir şey yapamazsınız. Mantıklı olsaydınız, ki değilsiniz, Irak ve başka ülkelerde işlediğiniz suçlardan dolayı ulusların sizden nefret ettiğini görürdünüz” dedi. Hamaney, “Eğer İran bir ülkeyle çatışmaya karar verirse, bunu açıkça yapar. Eğer biri ulusumuzun çıkarlarını tehdit ederse, hiç tereddütsüz karşılık veririz” dedi.