Irak ordusu 'tarafsız' olduklarını açıkladı

Irak’ta Şii lider Muktada Sadr yanlılarının parlamentoda kalmaya devam ederken, Irak Savunma Bakanlığı iç sorunlar karşısında “tarafsız” olduklarını açıkladı.

Muktada Sadr yanlısı binlerce kişi 30 Temmuz Cumartesi günü, yüksek güvenlikli Yeşil Bölge’de bulunan parlamentoya girdi. Sadr yanlıları, rakiplerinin başbakanlık için önerdiği adayı reddediyor.

Sadr hareketinin rakibi Şii Koordinasyon Çerçevesi de halkı sokağa çağırırken gerginlik tırmandı.

Bunun üzerine bir açıklama yapan Irak Savunma Bakanlığı, ordunun siyasete müdahalede bulunmayacağını ve tarafsız olduğunu belirterek, kamu düzeninin sağlanmasının güvenlik güçlerinin görevi olduğunu ifade etti. Bakanlık, “Ordunun görevi Irak’ın egemenliğini düşmanlara karşı korumaktır” dedi.

Irak’ta Ekim 2021 seçimlerinden bu yana henüz yeni cumhurbaşkanı ve başbakan atanamadı.

Tam bir siyasi çıkmazın yaşandığı ülkede “kral yapıcı” pozisyonda olan Sadr hareketi, rakipleri üzerine büyük bir baskı uygulamak için kampanya başlattı. Seçimlerde en güçlü cephe olarak çıkan Sadr hareketi meclisteki 73 vekilini haziran ayında istifa ettirmişti.

SADR TEPKİYİ BÜYÜTMEYE ÇAĞIRDI

Sadr yanlıları, eski Nuri El Maliki hükümetine yakın olarak değerlendirdikleri Muhammed Şia El Sudani’nin başbakanlık koltuğuna adaylığını reddetmekle birlikte, Irak parlamentosu ve Federal Mahkemenin de feshini istiyor.

Sadr, gösterileri “spontane ve barışçıl devrim” nitelerken, bu durumu “siyasi sistemde köklü değişiklik için olağanüstü bir fırsat” olarak değerlendirdi.

Muktada Sadr, “aşiretler, güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi üyeleri de dahil herkesi devrimcilere destek vermeye” çağırdı.