Irak’ta iktidar karşıtı protesto sürüyor, bir eylemci öldürüldü

Irak’ta hükümet karşıtı protesto eylemleri devam ederken, başkent Bağdat’ta bir eylemcinin daha katledildiği bildirildi.

Son iki gündür, ABD büyükelçiliğine yönelik Haşdi Şabi milislerinin protestosu nedeniyle gölgede kalan hükümet karşıtı gösteriler, dördüncü ayına girdi.

Polis kaynaklarına göre 1 Ekim’de başlayan isyanın figürlerinden biri olan Saadun El Luhaybi, Bağdat’ın güney batısındaki bir mahallede başından vurularak öldürülmüş halde bulundu.

Son haftalarda evlerinin önünde ya da sokakta onlarca eylemci, “kimliği belirsiz” kişilerce katledildi.

Eylemler sırasında ise 460’a yakın kişi hayatını kaybetti, 25 bin dolayında kişi de yaralandı.

Hükümet karşıtı isyanda, sistem değişikliği istenirken başta İran olmak üzere dış güçlerin Irak üzerindeki hakimiyetine son verilmesi talep ediliyor. Halk hareketi, infaz, kaçırma ve saldırılara rağmen eylemlerini sürdüreceklerini belirtiyor.

Ülkenin güneyindeki Nasıriye’de AFP’ye konuşan eylemci Ahmed Muhammed Ali, “Amerikan büyükelçiliğinde yaşananlar, üç aydır süren kitlesel eylemlerden dikkati başka yöne çekme teşebbüsüdür” dedi. Ali, “Ama değişim için kalmaya devam ediyoruz ve eylemdeyiz. Kazanmayı umuyoruz” diye ekledi.

Ülkenin güneyindeki diğer bir kent olan Diwaniye’de hükümet karşıtı eylemlerde İran yanlısı Haşdi Şabi ile iktidardaki partilerin neredeyse tüm merkez ve lokalleri yakıldı. Perşembe günü kentte sivil itaatsizlik sürdü. Okullar ve idari kurumlar kapalı kalmaya devam etti.