Irak’ta öğrenciler sokaklara çıktı: Ülke yoksa okul da yok!

Irak’ın başkenti Bağdat’tan Basra’ya çok sayıda kentte binlerce öğrenci, protesto hareketine katılarak sokaklara çıktı.

Yetkililerin “ağır yaptırım” tehdidine rağmen, Iraklı öğrenciler sokaklara çıkarak tepkilerini ifade etti.

Öğrenciler Bağdat, Basra ve Nasıriye gibi kentlerde, “rejim düşene kadar okul yok” sloganı ile dersleri boykot etti.

Eğitim Bakanı Kuseyi El Suheyl, üniversiteleri protesto hareketinin dışında durmaya çağırırken, Bağdat’taki Tahrir meydanında toplanan öğrenciler “ülke yoksa okul da yok” yanıtını verdi.

Bağdat’ın 200 kilometre güneyindeki Diwaniye’de kamu ve özel üniversite öğrencileri ile öğretmenleri “rejimin düşmesi için iki günlük oturma eylemi” başlattı.

Başkentin 350 kilometre güneyindeki Nasiriye’de binlerce öğrenci yürüyüş yaptı.

Bağdat’ın 150 kilometre güneyinde yer alan Kut kentinde memurlar ve öğrenciler birlikte yürürken, idari kurumların çoğu kapalı kaldı.

Petrol kenti Basra’da binlerce öğrenci sokaklara çıktı.

Ekim ayı başında aynı tepkilerle Bağdat ve ülkenin güneyindeki Şii kentleri Necef, Kerbela, Nasiriye, Basra, Missan’da protestolar başlamış ve 8 Ekim’e kadar sürmüştü. Eylemlerde resmi bilançoya göre 157 kişi hayatını kaybetti, binden fazlası yaralanmıştı. Tepkilerin yayılması üzerine Başbakan Adıl Abdulmehdi başkanlığında toplanan hükümet işsizlere üç ay maaş, çiftçilerin borçlarını erteleme, hizmet sorununu giderme ve yolsuzlukla etkili bir şekilde mücadele gibi bir dizi karar almıştı.

Göstericiler hükümetin aldığı kararları uygulaması için 9 Ekim’de gösterilerine ara vererek, hükümete 25 Ekim’e kadar süre tanımıştı. Sözlerin tutulmaması üzerine halk yeniden sokaklara çıktı.