Irak’ta protestocular ABD elçiliğine girdi

Irak’ta İran yanlısı milis gücü Haşdi Şabi taraftarları, yüksek güvenlikli Yeşil Bölge’deki ABD Büyükelçiliği kompleksine girdi. Bir kulübe ve dış duvarlar ateşe verildi.

ABD’nin Haşdi Şabi koalisyonundaki Hizbullah Tugayları’na yönelik bombardımanı ardından binlerce kişi Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği'ni bastı.

Reuters’a konuşan Iraklı yetkililer, ABD büyükelçisi ve elçilik personelinin güvenlik gerekçesiyle tahliye edildiğini bildirdi.

Yeşil Bölge’deki güvenlik noktalarını aşan Haşdi Şabi milisleri ve taraftarları “Amerika’ya ölüm” sloganını atarak, ABD bayraklarını yaktı ve gözetim kameralarını kırdı.

Eylemde, “Irak parlamentosu Amerikan birliklerini defetmeli, aksi halde biz defedeceğiz” yazılı pankart açıldı.

Irak güvenlik güçleri, büyükelçiliğin kapıları ile eylemciler arasına girdi. Ancak eylemciler büyükelçilik bahçesine girmeyi başardı.

Sosyal ağlarda yayınlanan görüntülerde Şii göstericilerin, büyükelçilik kompleksinin ana girişindeki güvenlik kabinesini ateşe verdiği görülüyor. Haşdi Şabi yanlıları, büyükelçiliğin dış duvarlarını da ateşe verdi. 

Amerikan güçleri, göstericileri uzaklaştırmak için göz yaşartıcı gazlar kullandı.

Amerikan savaş uçakları 29 Aralık günü İran’a yakın Haşdi Şaabi koalisyonu içerisindeki Hizbullah Tugayları’nın beş kampını bombaladı. Bombardımanda en az 25 kişinin öldüğü bildirildi. Haşdi Şabi’ye göre ölenler arasında komutanlar da var.

Pentagon, Irak’ta üç, Suriye’de iki hedefi bombaladıklarını bildirdi. Bu saldırlar Kerkük’teki askeri üsse roket atışları sonucu, bir Amerikalının ölmesinden iki gün sonrasına denk geldi. Pentagon, son haftalarda Amerikan üslerine yönelik çok sayıda saldırı düzenlendiğini, Irak’ı bu konuda uyardıklarını ve Iraklı güçlerin Amerikalıları korumadığını belirtiyor. 29 Aralık’taki saldırıdan kısa bir süre sonra da Bağdat yakınlarında Amerikan askerlerinin bulunduğu Taji askeri üssüne dört katyuşa roketi düştü.