Kaliforniya, Asuri-Süryani soykırımını tanıdı

ABD'nin Kaliforniya eyaleti, 1915 yılında Asuri-Süryani ve Pontus Rumlarına yapılan soykırımı oy birliğiyle kabul etti.

Asuri-Süryanilere soykırım yapıldığını kabul eden ABD'nin eyaletlerine Kaliforniya da eklendi.

Eyalet, Irak ordusunun 1933 yılında Simele'de gerçekleştirdiği katliamı da tanıdı. İki karar, Cumhuriyetçi ve Demokrat meclis üyeleri tarafından oy birliğiyle kabul edildi.

Süryani Soykırımı ve Araştırmalar Merkezi'nin (SEYFO Center) girişimleri sonuç verdi. Demokrat ve Cumhuriyetçi meclis üyeleri ile birlikte önerge üzerine anlaşıldı. Önerge ile Osmanlı İmparatorluğu'nda 1915 yılında gerçekleşen soykırım ile 1933 yılında Irak’ın Simele şehrinde gerçekleşen katliamın tanınması, oy birliğiyle karara bağlandı.
 
ABD'nin 50 eyaletinden 49’u Ermeni soykırımını kabul etti. Daha önce hazırlanan taslaklarda sadece Ermeni soykırımından söz ediliyordu. Ancak son olarak, Kaliforniya da dahil olmak üzere diğer 3 ayrı eyalette Asuri-Süryani ve Helen soykırımları da tanınmaya başlandı.

ATMAN: TARİHİ ADIM

SEYFO Center Başkanı Sabri Atman, Kaliforniya Eyalet Parlamentosu’nun kararının "tarih bir adım" olduğunu söylerken, "Önümüzdeki süreçte Amerika’nın diğer eyaletlerinde de benzer kararlar alınması için çalışma yürütüyoruz. Ayrıca Kaliforniya eyaletinde Ermeni, Süryani ve Helen soykırımının tarih kitaplarında işlenmesinin kısa bir süre sonra gerçekleşeceğine inanıyoruz" dedi.