Kanada’daki asimilasyon merkezinde 215 çocuk cesedi bulundu

Kanada'nın British Columbia eyaletinde yerli halkları asimile etmek için kurulan ve 88 yıl faal kalan bir yatılı okulun bahçesinde 215 çocuğa ait ceset kalıntısı bulundu.

Kanada'nın British Columbia bölgesinde, daha önce yapılan araştırmalarda yerli çocukları asimile etmek üzere eğitim verdiği ortaya çıkarılan ve 1978 yılında kapatılan bir yatılı okulda 215 çocuğun ceset kalıntıları bulundu. Kamloops Yatılı Okulu'ndaki toplu mezarda, üç yaşından küçük çocukların kalıntılarına da ulaşıldı. 

Bölgedeki en büyük yerli gruplardan olan Tk'emlúps te Secwépemc'in lideri Rosanne Casimir, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bildiğimiz kadarıyla bu çocukların ölümleri belgelenmedi" dedi. 

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise Twitter üzerinden yaptığı paylaşımında, "Okulda bulunan mezar beni derinden üzdü. Bu, ülkemizin tarihinin karanlık ve utanç verici döneminin acı veren bir hatırlatıcısı" dedi.

BİNLERCE ÇOCUK İŞKENCE GÖRDÜ

Geçen yıllarda yürütülen çalışmalarda Kanada'da 19'uncu yüzyıldan 1970'lere kadar yerli çocukların zorla ailelerinden koparıldığı ortaya çıkarılmıştı. Çocukları 'asimile etmek' için kurulan okullarda, binlerce çocuğun fiziksel ve psikolojik şiddete maruz bırakıldığı tespit edilmişti.

Roma Katolik Kilisesi tarafından 1890 yılında kurulan Kamloops Yatılı Okulu'nun da bu okullardan biri olduğu açıklanmıştı. 2015'te hazırlanan raporda, bu tür okullara en az 150 bin çocuğun gittiği kaydedilmiş ve 'kültürel soykırım' yapıldığı belirtilmişti. 

HAKİKAT KOMİSYONU ARAŞTIRIYORDU

2008 yılında söz konusu uygulamaların yol açtığı etkileri belgelemek için kurulan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu, yürüttüğü çalışmalar sonucu çok sayıda yerli çocuğun “asla kendi topluluklarına geri dönmediğini” ortaya koymuştu. 

2015’te yayınlanan dönüm noktası niteliğindeki raporda, okullardaki sistemin “kültürel soykırım” anlamına geldiği vurgulanmıştı. 

Raporda şu tespitler yer alıyordu: “Yerli çocukların istismarı, Kanada tarihinin trajik ve utanç verici bir parçasıdır. Yerleşim okulları, yerli çocukları topluluklarından uzaklaştıran bir kolonyal politikanın parçasıydı. Binlerce çocuk bu okullara gönderildi ve ailelerine bir daha geri dönmedi. Aileler, sevdiklerinin ölümü veya cenazesinin yeri hakkında genellikle çok az bilgi aldılar veya hiç bilgi alamadılar. Yatılı okullara yerleştirilen çocukların kendi dillerini konuşmalarına ve kendi kültürlerini uygulamalarına izin verilmedi. Hayatta kalanları ve toplulukları desteklemeye ve bu kayıp masum ruhları anmaya kararlıdır.”

Kanada’da konuyla ilgili kurulan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu’nun aileleri ve toplulukları iyileşme süreçlerinde desteklemeye çalışıyor.