Kanada Yerli halkların haklarına dair bildiriyi uygulayacak

Yıllardır yerli halkların haklarının gasp edilmesiyle gündemde olan Kanada, yasalarını BM Yerli Haklar Hakları Bildirisi’ne uyarlayacağını duyurdu.

38 milyonluk Kanada nüfusunun yüzde 4’ünü oluşturan Yerlilerin haklarının ekonomik ve sosyal anlamda ayrımcılığa maruz kaldıklarına dair endişeler son yıllarda yeniden gündemdeydi. Dünyanın farklı ülkelerindeki Yerlilerin haklarının garanti altına alınması için 2007 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Yerli Halklar Hakları Bildirisi kabul edilmişti.

Kanada hükümeti ise, eleştiriler karşısında çıkarılacak yeni bir yasa ile bu bildiriye uyulacağını ilan etti. Adalet Bakanı David Lametti, parlamentoya sunulacak yeni bir yasa tasarısının BM bildirisine uygun olacağını savunurken, bunun Yerli halklar ile ‘yeniden barışma’ yolunda ‘önemli bir adım’ olduğunu iddia etti.

Ancak hükümetin yasa tasarısı, BM Yerli Halklar Hakları Bildirisi’ne ‘yasal değer’ biçmiyor.

3 YIL İÇİNDE EYLEM PLANI HAYATA GEÇİRİLECEK

Yasa tasarısı, hükümetin yasanın onaylanmasının ardından sonraki üç yıl içerisinde tüm federal yasaların Yerlilerin haklarını gözetmeyi amaçlayan bir eylem planını devreye koymasını öngörüyor. 

Tasarıya ilişkin konuşan Yerliler ile ilişkilerden sorumlu bakan Carolyn Bennett, “(Yasa) tarihi hataları tamir etme ve sömürgeci geçmişimize ait olan her şeyden kurtulmak içindir” dedi.

YERLİ HALKLAR ASAMBLESİ: DERHAL HAYATA GEÇİRİLMELİ

Kanada Yerli Halklar Asamblesi Başkanı Perry Bellegarde ise, yasa tasarısının olumlu olduğunu söyledi. Bellegarde, hükümetin tasarıyı hızlıca hayata geçirmesi gerektiğini de vurguladı.

4 ÜLKENİN KARŞI ÇIKMASINA RAĞMEN KABUL EDİLMİŞTİ

Yerli Halklar Hakları Bildirisi, 2006 yılında BM Genel Kurulu’nda oylandıktan sonra 2007 yılında kesin olarak onaylanmıştı. Bildiri, o dönemde Kanada, ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın muhalefetine rağmen dünya genelindeki 370 milyon kadar Yerli halkın kendi kaderini tayin hakkı ile siyasi statülerini belirleme, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimleri için kendi çözümlerini arama hakkı tanıyor.

Dönemin Kanada hükümeti, BM bildirisinin Yerli halklar tarafından toprak talepleri için dayanak olarak kullanılmasından korkuyordu.