Katalan lider: İspanya devlet kurumlarını zayıflatalım

Katalonya’nın bağımsızlığı için mücadele eden ANC’den yapılan çağrıda, sürekli eylemliliklerle ülkedeki İspanyol devlet organlarının zayıflatılması istendi.

Katalonya Ulusal Asamblesi (ANC) adlı bağımsızlık yanlısı olan ve şiddet eylemlerine karşıtlığıyla bilinen sivil toplum kuruluşundan yapılan açıklamada, Katalonya’nın bağımsızlığını talep eden eylemlerin süreklileşmesi çağrısı yapıldı.

ANC adına konuşan Başkan Elisenda Paluzie, “Sürekli eylemliliklerle Katalonya’daki İspanyol devlet kurumların zayıflatmalıyız” dedi. Katalonya’da yayın yapan bir kanala konuşan Paluzie, bağımsızlık yanlılarının eylemleri sayesinde taleplerinin uluslararası arenada gündemde kalabildiğinin altını çizdi.

“Bu eylemler sayesinde uluslararası basında yer alabiliyoruz; Eylemler meseleyi görünür kılıyor” diyen Paluzie, kimi yerlerde yaşanan şiddet eylemlerinin ‘negatif’ veya ‘pozitif’ etkilerinin olacağını vurguladı.

HEDEF DEVLETİ AŞINDIRMAK

Katalan halkının bağımsızlık yanlısı eylemlerinin amacına vurgu yapan ANC Başkanı, hedefin İspanyol ‘devletini aşındırmak’ ve Katalonya’daki ‘devlet gücünün direklerini zayıflatmak’ olduğunu söyledi.

ANC ve Omnium adlı dernekler tarafından Ekim ayına kadar düzenlenen tüm eylemlerde, şiddetten kaçınılması dikkat çekiyordu. Ancak 1 Ekim 2017’de düzenlenen bağımsızlık referandumundaki sonucu tanımayan İspanya yönetimi, Katalonya’daki özerk yönetimi ve kurumları feshetmişti. Sonrasında düzenlenen seçimlerde de bağımsızlık yanlıları bölgesel parlamentoda çoğunluğu ele geçirmişti.

BİRÇOK YÖNETİCİYE AĞIR HAPİS VERİLDİ

Dönemin Katalonya Bölge Başkanı Carles Puigdemont Belçika’ya iltica ederken, çok sayıda bakanın da aralarında olduğu Katalan yöneticiler tutuklanmıştı. Son olarak 14 Ekim’de 9 Katalan yöneticiye ağır hapis cezaları verilmişti.

Katalanların büyük tepki gösterdiği yargılamalar sonrasında son olarak cumartesi günü en az 350 bin kişi Barselona’da bağımsızlık sloganları atmıştı. Birçok yerde Cumhuriyet Savunma Komiteleri (CDR) adıyla örgütlenen birçok grup, otoyolları ve demiryollarını bloke etmişti.

7,5 milyon nüfuslu Katalonya, farklı diliyle Kastilyanca konuşulan İspanya ve halkından ayrı bir ulusun toprağı. İspanya’nın yüzde 16’sı kadarını oluşturan Katalonya, ekonomik olarak milli gelirin yüzde 20’sini sağlıyor.