Katar, protesto eylemi yapan onlarca işçiyi sınırdışı etti

Katar’da Dünya Kupası’na üç aydan az bir süre kalırken ücretlerini alamadıkları için protesto eyleminde bulunan onlarca işçi sınırdışı edildi.

İngiliz bir sivil toplum örgütüne göre, Katar ücretlerini alamayan işçilerin protesto eylemini sınırdışı ile yanıt verdi.

Uluslararası sivil toplum örgütleri düzenli bir şekilde Katar’ı işçileri kötü koşullarda çalıştırmakla eleştiriyor.

Çoğu Asya ülkelerinden gelen yüzbinlerce işçi 2022 Dünya Kupası şantiyesinde kötü koşullarda çalıştırılıyor.

Bazı eylemciler ücretlerini alamadıkları için protesto eyleminde bulundu. Katarlı yetkililer, eylemcilerin gözaltına alındığını doğruladı ancak sınırdışı edilip edilmediklerine bir açıklama getirmedi.

14 Ağustos’ta yapılan protesto eylemine en az 60 işçi katılmıştı. Bazıları yedi aydır ücretlerini alamıyordu. İnsan hakları ve çalışma hakkı konusunda uzman olan Londra merkezli danışma örgütü Equidem’e göre işçiler Doha’daki El Bandary şirketinin önünü ulaşıma kapatmıştı.

Örgütün yürütme müdür Mustafa Qadri, “Eylem yapan işçilerle konuştuk. Bunlardan biri Nepal’e sınırdışı edildi. Evine döndüğünü doğruladık. Başkaları da Nepal, Bangladeş, Hindistan ve Filipinler’e sınırdışı edildi” dedi.

Çalışma Bakanlığı El Bandary işçilerinin ücretlerini verdiklerini iddia etti ve başka detay vermedi.

Bakanlık, ödenmeyen ücretlere ilişkin soruşturma konusu olan şirkete karşı “tedbirler” aldıklarını sözlerine ekledi.

Gaz zengini küçük körfez ülkesi Katar’da Dünya Kupası 20 Kasım’da başlayacak.

İnsan hakları savunucusu örgütler Dünya Kupası’ndan önce kampanyalarını yoğunlaştırırken, FIFA’dan işçilere tazminat ödemesini istedi.