Kenya’da hükümet karşıtı gösterilere şiddetli polis müdahalesi

Nairobi, hükümetin yeni vergiler getiren bütçe taslağına karşı çıkan protestocular ve polis arasındaki çatışmalara sahne oluyor. "Parlamentoyu İşgal Et" hareketi, ülke çapında binlerce Kenyalıyı harekete geçirdi.

Göstericiler, başkent Nairobi'nin merkezi iş bölgesinde toplandı ve bütçe taslağının görüşüldüğü Parlamento'ya erişimi engelledi. 

Polisin yoğun varlığına rağmen, protestocular Kenya bayrakları, düdükler ve vuvuzelalarla barışçıl sloganlar attı. Polis, kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve tazyikli su kullandı.

Protestoların fitilini ateşleyen 2024-2025 bütçesi, ekmeğe %16 KDV ve özel araçlara yıllık %2.5 vergi gibi yeni vergiler içeriyor. Hükümet bazı önlemleri geri çekmiş olsa da, gösteriler genişleyerek Başkan William Ruto'nun politikalarına karşı genel bir protestoya dönüştü.

Göstericiler, bütçe taslağının tamamen geri çekilmesini talep ediyor ve hükümetin vergi önlemlerini değiştirerek manipülasyon yaptığını söylüyor. 

Birkaç gündür süren protestolara polisin müdahaleleri sırasında iki kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı ve yüzlerce kişi gözaltına alındı. Uluslararası Af Örgütü Kenya, kitlesel tutuklamalar ve yaralanmalara rağmen gösterilerin ivme kazandığını belirtti.

Bütçe taslağının, mali yıl sona ermeden önce, 30 Haziran'da parlamentoda oylanması gerekiyor. Kenya, bölgenin ekonomik güç merkezlerinden biri olmasına rağmen, yüksek borç yükü ve artan yaşam maliyetleri nedeniyle zor bir dönemden geçiyor.