Kolombiya’da çocuklara cinsel saldırılar: 118 asker tespit edildi

Kolombiya’da 2016 yılından bu yana ordu mensupları tarafından çocuklara karşı gerçekleştirilen cinsel suçların sayısının yüzlerce olduğu bildiriliyor.

Kolombiya Kara Kuvvetleri Komutanı Eduardo Zapateiro’nun yaptığı açıklamaya göre, bağlı birlikler içinde yürütülen soruşturmalar sonucunda en az 118 asker ve subayın çocuklara yönelik cinsel suç işlediği anlaşıldı. Zapateiro, bu kişilerden 45’inin ordudan atıldığını, 73’ünün hakkındaki sürecin ise devam ettiğini söyledi.

Zapateiro, soruşturmaların 2016 yılından bu yana işlenen suçları kapsadığını ve savcılık ile birlikte yürütüldüğünü kaydetti.

PROTESTO GÖSTERİLERİNDEN SONRA BAŞLATILDI

Askerlerin karıştığı insanlık dışı suçlara dair açıklama, yerlilerin düzenlediği gösterilerden sonrasına denk geldi. 25 Haziran’da ülkenin batısındaki Embera Chami adlı yerli halkın yaşadığı bölgede düzenlenen eylemde, 13 yaşındaki bir kız çocuğunun askerler tarafından kaçırılarak tecavüz edilmesi protesto edilmişti. Olayın açığa çıkması sonrasında 7 asker bir askeri garnizonda gözaltına alınmıştı. Bu kişiler arasında üç teğmenin de olduğu öğrenilmişti.

29 Haziran’da ise Nukak Maku yerli halkından bir çocuğa yönelik Eylül 2019’da gerçekleştirilen tecavüz suçuna karşı protesto gösterileri düzenlenmişti.

Ordu yönetimine göre işlenen suçlar ‘bireysel davranış’ suçu kapsamında ele alınmalı ve sistematik değil. Ancak yüzlerce askerin bu suçları işlediğinin tespit edilmiş olması bile özellikle yerlilere yönelik cinsel saldırıların sistematik olduğunu gösteriyor.

49 milyon nüfuslu Kolombiya’da 2019 yılında cinsel suçlara maruz kalan 18 yaşın altındaki çocukların sayısı 22 bini aşarken, 708 çocuk da katledilmişti.