Kongo Cumhuriyeti’nde iki yerleşim birimine saldırı: 50 ölü

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Uganda sınırında bulunan Çabi köyü ile Boga yakınlarındaki mülteci kampına yönelik düzenlenen silahlı saldırıda en az 50 kişinin öldürüldüğü belirtiliyor.

Kivu Güvenlik Barometresi yaptığı açıklamada, pazarı pazartesiye bağlayan gece, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Uganda sınırındaki Çabi köyü ile Boga yakınlarındaki mülteci kampına yönelik düzenlenen silahlı saldırıda en az 50 kişinin öldürüldüğünü belirtti.

Saldırının Uganda’da üstlenen “Birleşik Demokratik Güçler” isimli İslamcı grup tarafından yapıldığı da kaydedildi.

Boga’da yaşayan bir sivil haklar savunucusu örgütü sorumlusu Albert Basegu, saldırıdan komşunun telefon açması ve duydukları bağırtılardan haberdar olduklarını belirtti.

Basegu, “Olay yerine geldiğimde Anglikan kilisesine bağlı bir rahibin öldürüldüğünü, kızının da ağır yaralı olduğunu gördüm”  açıklamasında bulundu.

2017 yılından bu yana Demokratik Kongo Cumhuriyetindeki şiddet olaylarını kayıt altına alan KST ise, sanal medya hesabından yaptığı açıklamada 28 kişinin Boga, 22 kişinin de Çabi’de öldürüldüğünü duyurdu.

Çabi’ye yönelik düzenlenen saldırıda Banyali-Çabi kabilesi şefinin eşi de bulunuyor.

Birleşmiş Milletler ise “Birleşik Demokratik Güçler”in 2020 yılında 850 kişiyi katlettiğini belirtti. Bu saldırılara gerekçe olarak ise önceki yılda gruba yönelik düzenlenen askeri operasyonlar gerekçe gösteriliyor.