Kongo’da on binlerce kişi Nyirangongo volkanından kaçıyor

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğusundaki Goma kenti yetkilileri, Nyiragongo Yanardağı’ndan lav fışkırma riski nedeniyle kentin bir kısmının tahliye edilmesi talimatını verdi. On binlerce kişi evlerinden kaçmaya başladı.

Nord-Kivu eyaletinin askeri yetkilisi Constant Ndima, yerel medyaya yaptığı açıklamada “Mevcut sismisite ve toprak deformasyon verileri, bir uzantısı Kivu Gölü'nün altında olmakla birlikte Goma kentsel alanı altında magmanın varlığını göstermektedir” dedi.

Ndima, kentin on mahallesinin isimlerini sıralayarak, “Şu anda karada veya göl altında çok az veya hiç uyarı işareti olmadan meydana gelebilecek bir patlamayı dışlayamayız” ifadelerini kullandı.

Durumun hızlı bir şekilde değişebileceğini söyleyen yetkili, sürekli durumu gözetim altında tutuklarını ve tahliyenin zorunlu olduğunu kaydetti. Tahliyeler Goma’nın 20 kilometre batısındaki Sake yerleşim birimine doğru yapılacak.

Yetkili, “İnsanlar, evlerini kapatmaya özen gösterdikten sonra herkese gemiye binme şansı vermek için asgari olanı almalıdır” dedi.

Bu duyunun hemen ardından on binlerce kişi ülkenin güney batı tarafında Masisi ve Sake bölgeleri ile yakındaki Ruanda sınırına doğru harekete geçti.

ELEKTRİK VE SU YOK, ZEHİRLİ GAZ TEHLİKESİ

Perşembe günü yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre, Nyiragongo volkanın eteklerindeki Kivu gölünün altında çözülen tehlikeli gazların “istikrarsızlaşma” riski var.

Bu ek riskin lav ve suyun karışması ile bağlantılı olduğunu ifade eden askeri yetkili Constant Ndima, yüzeye potansiyel olarak tehlikeli gaz çıkabileceği uyarısında bulundu.

Yanardağın Cumartesi günü patlamasından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 32’ye yükseldi.  900 ile 2500 arasında ev yıkıldı. En az 10 mahalleye içme suyu akışı durdu. Kentin büyük bölümüne elektrik verilemiyor. Yağmur sularına karışan zehirli toz ve küller nedeniyle temiz suya erişim bir sorun olarak duruyor.

ALTI YANARDAĞLI BÖLGE

Goma bölgesi altı yanardağ ile volkanik faaliyetlerin yoğun olduğu bir bölge olarak dikkat çekiyor. Nyirangongo’nun en ölümcül patlaması 1977 yılında gerçekleşmiş, 600’ü aşkın kişi hayatını kaybetmişti.