Kuzey Kore’den yeni füze denemeleri

Güney Kore ordusuna göre Kuzey Kore, bir kez daha Japon Denizi'ne seyir füzeleri ateşledi.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı'ndan (JCS) yapılan açıklamada "Ordumuz bugün saat 09:00 sıralarında Wonsan'ın kuzeydoğusunda birkaç bilinmeyen seyir füzesi tespit etti” denildi.

Güney Kore ve ABD istihbarat servislerinin “detaylı bir analiz yürütmekte” olduğunu belirten JCS, "Kuzey Kore'den gelecek herhangi bir işaret ya da faaliyeti yakından izlediklerini" kaydetti.

Nükleer silaha sahip Kuzey Kore yılbaşından bu yana Güney Kore'yi "baş düşmanı" ilan etti, yeniden birleşmeye adanmış kurumları kapattı ve herhangi bir toprak ihlali olursa savaşa girmekle tehdit etti.

Pyongyang ayrıca "denizaltı nükleer silah sistemi" ve katı yakıtlı hipersonik balistik füze olarak tanımladığı askeri teçhizat testlerini de hızlandırdı.

Pazartesi günü Kuzey Kore, savunma yeteneklerini önemli ölçüde geliştirebileceğine inandığı yeni bir çoklu roketatar kontrol sistemini test ettiğini duyurmuştu.

Kuzey Kore ordusu bu yıl, analistlerin Kuzey'in Ukrayna'daki çatışmada kullanmak üzere Rusya'ya tedarik edebileceğini düşündükleri bir silah türü olan bir dizi seyir füzesi fırlattı.

Ayrıca Pyongyang ve Moskova bağlarını güçlendirdi ve Eylül ayında ülkenin lideri Kim Jong Un, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Rusya'ya nadir bir ziyarette bulundu. Güney Kore ve ABD, BM yaptırımlarına rağmen Kuzey'in muhtemelen casus uydu programında teknik yardım karşılığında Rusya'ya silah gönderdiğini iddia ediyor.

Atmosferde uçan seyir füzesi denemeleri, yörüngesi esasen uzayda olan balistik füzelerin aksine, BM tarafından Kuzey Kore'ye uygulanan yaptırımların kapsamına girmiyor.

Kuzey Kore lideri, Güney Kore ile ilişkilerin tüm zamanların en düşük seviyesinde olduğu bir dönemde, Pyongyang'ın bir saldırı durumunda Güney Kore'ye "son vermekten" çekinmeyeceğini açıkladı.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Pyongyang'ın bir saldırısı olursa sert bir karşılık vereceklerini belirtirken, orduyu provoke edilmesi halinde "önce harekete geçip sonra rapor vermeye" çağırdı. Yoon, 2022'de göreve gelmesinden bu yana ABD ve Japonya ile savunma işbirliğini, genişletilmiş ortak tatbikatlar da dâhil olmak üzere, arttırdı.