Le Point: Bu gerilim ya da çatışma değil, etnik temizlik

Fransız Le Point dergisi, daha önceki bir sayısında Erdoğan için “diktatör” demişti. Dergi bu kez “Erdoğan sadece diktatör değil, bir kök kazıcı” diyerek 15 sayfalık bir dosya hazırladı.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Başsavcılığı nezdinde derginin müdürü Etienne Gernelle ve uluslararası servisinin yazı işleri müdürü Romain Gubert hakkında suç duyurusunda bulundu. Türk hükümeti de Perşembe günü dergiye tepki göstermişti.

Derginin kapağında asker selamına duran Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafı ile “Kök kazıcı Erdoğan’ın yöntemi, etnik temizlik” başlığı kullanıldı.

“Kürtleri katletmesine ve Avrupa'yı tehdit etmesine izin verecek miyiz ?” diye soran dergi, Kürtlere yönelik işgale ve katliamlara 15 sayfa ayırdı.

“Kök kazıcı Erdogan” başlıklı yazıda, Kürtlerin nasıl Batı tarafından terk edildiği anlatılırken, Kürtlerin bir kez daha “tarihin rehineleri” olduğu belirtildi.

Derginin müdürü Gernelle, son sayıya ilişkin Twitter üzerinde paylaştığı görsel sunumda, “Erdoğan sadece bir diktatör değil, bir kök kazıcıdır” dedi.

Gernelle, “Çünkü doğruları söylemek gerekiyor, zira bu konuda örtülü ifadeler kullanılıyor. Suriye’de Türk operasyonundan bahsediliyor, gerilimlerden, çatışmalardan bahsediliyor. Hayır, gerilim yok, bir çatışma yok. Bir etnik temizlik operasyonu var” dedi.

2018 yılında bunun Efrîn’de yaşandığını hatırlatan Gernelle, son işgal saldırısının “Erdoğan’ın ittifakları olan” bazı El Kaide ve DAİŞ unsurlarının desteğiyle başladığına dikkat çekti.

Gernelle, “Şu an yaşananlar, Erdoğan’ın yerine kirli işlerini yapan bu milislerin gerçekleştirdiği toplu infazlardır. Sakinlerinden tamamen boşaltılan köylerdir. Bu dayanılmaz bir durum” dedi.

Erdoğan’ın Fransa’daki Türkleri de nasıl yönetmeye çalıştığına dair çalışmaların da dergide yer aldığını belirtirken, “Gözlerimizi açmanın zamanıdır” diye noktaldı.