Libya’nın geçici hükümeti İsveç’te seçilecek

Libya krizine ilişkin taraflar arasındaki anlaşma kapsamında, Aralık ayında yapılacak seçimler öncesi geçici hükümet İsviçre’de belirlenecek.

Libya Siyasi Diyalog Forumu üyeleri, Şubat ayı başında geçici yönetimi belirlemek için bir araya gelecek.

75 temsilci BM’nin Libya misyonu (MANUL) çatısı altında bir toplanacak. MANUL’un başına ise Jan Kubis getirildi.

BM misyonu Perşembe akşamı yaptığı açıklamada, seçimlerin yapılacağı adresi belirtmedi. Daha önceki bir çok toplantı Cenevre’deki Uluslar Sarayı’na (Palais des Nations)  yapıldı.

Yıllarca süren iç savaşın ardından Trablus ve Tobruk merkezli yönetimler birleşmek için müzakere ediyor. Ülke mevcut durumda, ülkenin batısını kontrol eden ve Türkiye destekli Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile doğuyu kontrol altında tutan Halife Hafter öncülüğündeki yönetim arasında bölünmüş durumda.

İki taraf arasında ateşkes yapılmasına rağmen, halen binlerce yabancı asker ve paralı asker Libya’da kalmaya devam ediyor.  Bunların, hafta sonuna kadar ülkeyi terk etmesi gerekiyordu.

Birkaç gün içerisinde, Birleşmiş Milletler Genel Konseyi’nin de bir karar tasarısını ele alması gerekiyor. Bu tasarı, yabancı güçlerin çıkarılmasını gözetme görevini MANUL’a veriyor.

Başkanlık Konseyi’ndeki üç mevki ve Başbakanlık görevi için adayların bir hafta içerisinde adaylıklarını koyması gerekiyor. Üç üyeden oluşan bir inceleme komitesi de bunları onaylamakla görevli olacak.

Aylarca süren blokajın ardından Libya Siyasi Diyalog Forumu danışma komitesi, geçen hafta Cenevre’de yeni yönetimi belirleme mekanizması üzerine uzlaşmaya vardı.  Batılı ülkeler de bu gelişmeyi kutladı. Forum, 1-5 Şubat tarihleri arasında seçim yapacak.