Lübnan’da Najib Mikati, yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi

Lübnan'da eski Başbakan Najib Mikati, yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi.

Cumhurbaşkanı Michel Aoun tarafından yürütülen istişareler sonucunda 65 yaşındaki Najib Mikati 72 parlamenterin desteğini aldı. 42 vekil ise çekimser kaldı.

Yeni hükümet kurmak için Michel Aoun ile dokuz ay bilek güreşi ve toplumsal tepki ardından 15 Temmuz’da Saad Hariri istifa etmek zorunda kalmıştı. Hariri’den önce Ağustos 2020’deki Beyrut limanı patlaması ardından atanan Mustafa Adib de yeni hükümet kurmakta başarısız kalmıştı.

Saad Hariri ve parlamenter grubu da Najib Mikati’nin atanmasını onaylarken, benzer bir onay Michel Aoun’un ittifakı ve ülkenin kaçınılmaz siyasi gücü silahlı Şii Hizbullah hareketinden de geldi.

Najib Mikati, 2005 ve 2011’de iki hükümet kabinesine başkanlık etti. Mikati’nin onlarca yıldır değişmeyen ve yolsuzlukla suçlanan siyasi sınıf tarafından kabul edilecek bir bakanlar listesi oluşturması gerekecek.

Mikati, başbakan olarak atanmadan önce bir ay içerisinde yeni hükümeti kurma sözü vermişti. Ama tüm göstergeler bunun daha uzun süreceğini gösteriyor.

Dünya Bankası’na göre Lübnan, 1850’den bu yana dünyanın en kötü krizlerinden birini yaşıyor.

Forbes dergisine göre Najib Mikati, 2,7 milyar dolarlık servete sahip. Mikati, ülkesinde yolsuzluk yapan iktidarın sembollerinden biri olarak değerlendiriliyor.  

2019’da yasadışı zenginleştiğinden şüphe edilen Mikati’nin, memleketi olan Trablusşam dahil olmak üzere ülkedeki halk desteği oldukça düşük. Pazar akşamı onlarca kişi Mikati’nin Beyrut’taki evinin önünde eylem yaparak, yolsuzluklarına tepki gösterdi.

Ancak parti liderleri onun, hayati önemdeki uluslararası yardımın kilidini açabilecek güvenilir bir hükümetin kurulmasını sağlayabileceği konusunda hemfikirler.

Fransa'nın önderliğindeki uluslararası güçler, yolsuzlukla mücadele edebilecek bir hükümetin kurulması şartıyla milyarlarca dolarlık yardımı destekleme sözü vermişti.