Lula’nın mahkumiyeti resmen iptal: Aday olabilecek

Brezilya Yüksek Mahkemesi, siyasi bir komployla mahkum edildiği savunulan eski Devlet Başkanı Lula’nın aldığı mahkumiyetleri iptal eden kararı onayladığını duyururken, yeniden adaylığının önündeki engel de kalkmış oldu.

Yüksek Mahkeme’den yapılan açıklama ile eski soldu Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın hakkındaki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle aldığı cezaların iptali resmen onanmış oldu.

Mahkeme, daha önce Edson Fachin adlı bir yargıç tarafından alınan mahkumiyetlerin iptali kararının doğru olduğuna hükmetti. Karar, 11 yüksek yargıcın çoğunluğunun oyuyla alındı.

Mart ayında alınan bir kararda, daha önce Curitiba’daki bir mahkemenin Lula hakkında yolsuzluk suçlamasıyla verdiği mahkûmiyet iptal edilmişti. Söz konusu alt mahkeme kararında, Curitiba’daki mahkemenin söz konusu davada yetkili olmadığına dikkat çekilmişti.

2003-2011 yılları arasında ülkeyi yöneten Lula, 2018’deki seçimler öncesinde mahkum edilerek aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun karşısında aday olması engellenmişti. Oysa Lula, seçim öncesi anketlerde favori aday olarak öne çıkıyordu.

Böylelikle Lula’nın önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde aday olmasının önü de açılmış oldu.