Malcolm X’in kızlarından dosyanın yeniden açılması talebi

ABD’li siyahi ativist Malcolm X’in kızları, cinayette güvenlik güçlerinin rol oynadığına ilişkin, ölmüş bir eski polisin mektubunu kanıt göstererek, yeniden soruşturulmasını istedi.

ABD’li siyahi aktivist Malcolm X’in kızları, Malcolm X cinayetinin yeniden soruşturulması talebiyle bir basın açıklaması yaptı. New York polisi ve FBI’ın yaptıklarının da soruşturulmasını istedi.

AFP’ye konuşan Manhattan Savcılığı sözcüsü dosyanın incelenme sürecinde olduğunu belirtti.

Şimdi ölmüş olan eski bir polisin yazdığı mektupta New York polisi ve FBI’yı cinayete suç ortağı olmakla suçluyor.

Söz konusu polisin kuzeni, siyahi polisin o dönemde üstlerinin talimatı ile Malcolm X’in çevresine sızdığı ve cinayette birkaç gün önce korumalarını tuzağa düşürerek, tutuklattığını belirtti.

21 Şubat 1965’te gerçek adı El-Haci Malik El-Şabaz olan Malcolm X, Audubon Ballromm’da uğradığı silahlı saldırı sonucunda yaşamını yitirmişti.

Ailesine mektup gönderen polis ise dava soruşturması sürecinde verdiği ifadesinin kamuoyuna açıklanmasını istemişti, ancak New York polisi ve FBI, dosyanın bazı bölümlerini gizli tuttu.

2020 yılı Şubat ayında Netflix’te “Malcolm X’i kim öldürdü” başlıklı belgeselin yayınlanması ardından Manhattan savcısı Cyrus Vance, dosyanın yeniden incelenip incelenmeye ihtiyacı olup olmadığının netleşmesi için çalışma yürütülmesine karar vermişti.

New York polisi AFP’ye yaptığı açıklamada dava ile ilgili bütün arşiv dosyalarının savcılığa verildiği ve polisin de soruşturmaya katkıda bulunmaya hazır olduğunu belirtti. FBI ise herhangi bir açıklamada bulunmadı.