Myanmar’da darbeye karşı yüzbinler sokaklarda

Myanmar’da seçimlerde hile yapıldığını gerekçe göstererek darbe yapan orduya karşı, protestoların üçüncü gününde yüzbinlerce kişi sokaklara çıktı.

Ülkenin ekonomik başkenti Rangoon’da (Yangon) bu Pazartesi günü yüzbinlerce kişi alanlara çıktı.

Güvenlik güçleri eylemcilere karşı ilk kez tazyikli su ile müdahalede bulundu.

Başkentteki eylemciler “Yöneticilerimizi serbest bırakın”, “Oylarımıza saygı gösterin”, “Darbeyi reddedin” yazılı pankartlar taşıdı.

Myanmar lideri Aung San Suu Kyi’nin tutuklu olduğu yerden hareket eden ve işçiler, safran rengindeki kıyafetleri içerisinde rahipler, avukatlar, öğrenciler ve hemşireler oluşan bir kalabalık, iktidar patisi Demokrasi İçin Ulusal Birlik’in bayrakları ile eyleme dahil oldu. İşçiler, protestocuların genel grev çağrısına yanıt verdiklerini belirtiyor.

Geçen hafta da onlarca memur, protesto amacıyla iş durdurmuştu. 2007’deki “Safran Devrimi” ayaklanmasından bu yana ilk kez bu çapta protesto eylemleri gerçekleşiyor.

Darbeci generaller henüz eylemlere ilişkin bir açıklamada bulunmadı. Generaller, 1 Şubat günü kırılgan demokratik geçiş sürecine son vererek, olağanüstü hal ilan etmişti. Darbe sırasında Aung San Suu Kyi ile partisinin bir çok yöneticisi tutuklandı.

O tarihten beri aralarında milletvekili, yerel yetkililer ve aktivislerin olduğu 160’ı aşkın kişi gözaltına alındı ve halen gözaltındalar.

Ordu şefi Min Aung Hlaing, darbeyi Kasım ayındaki genel seçimlerde yoğun hileler yapılmasıyla gerekçelendiriyor.

Ancak siyasi gözlemcilere göre generaller seçimlerden zaferle çıkan Aung San Suu Kyi’nin asker lehine olan Anayasa’yı değiştirerek, askerlerin etkisini azaltmasından korkuyordu. Darbeciler, ilan ettikleri olağanüstü halin sonunda “özgür seçimler” vaat ediyor.