Nijer’de 450 bine yakın mülteci ve iç göç mağduru var

Birleşmiş Milletler’e göre, dünyanın en yoksul devletlerinden biri olan Nijer’de “cihatçı şiddet” veya “çete şiddeti”nden kaynaklı olarak 450 bine yakın mülteci ve iç göçe maruz kalanlar bulunuyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkililerinden Kourouma Mamady Fatta, “Nijer’de toplamda 442 bin 449 ilticacı mülteciyi (Malili ve Burkina Fasolu), geri dönenleri (yabancı bir ülkeden geri dönen Nijerliler) ve iç göçe maruz kalanları barındırıyor” dedi.

UNİCEF’in Nijerya temsilcisi Félicité Tchibindat, mülteci ve iç göç mağdurlarının ihtiyaçlarına, Haziran ve Ağustos arasındaki sel felaketlerine zarar gören 220 bin kişinin de eklendiğini kaydetti.

Tchibindat, “Devlet olmayan silahlı grupların Nijerya, Mali ve Burkina Fası ile olan sınırlardaki varlığı ile ağırlaşan güvenliksiz durum, yerlerinde olan nüfusa ve bu bölgelerde yaşayan ev sahiplerine hiç soluklanma fırsatı vermedi” diye ekledi.

Sivilleri hedef alan alıkoyma, tecavüz ve ölümcül saldırıların nerdeyse günlük olarak yaşandığını belirten UNICEF temsilcisi, 2019’daki sivil ölümlerin sayısının şimdiden 2015 yılındaki güvenlik krizinden bu yana en yüksek seviyede olduğuna dikkat çekti. Tchibindat, bu yıl içerisinde 250’yi aşkın ölüm ve 250’yi aşkın alıkoyma vakasının yaşandığını kaydetti.