Nijerya’da hayvan hırsızları 66 köylüyü katletti

Nijerya’nın kuzey batısındaki Kebbi eyaletinde silahlı onlarca hayvan hırsızı yedi köyü saldırdı, en az 66 köylüyü katletti.

Polis sözcüsü Nafiu Abubakar, motosikletle gelen silahlı kişilerin düzenlediği saldırıda “66 kişinin öldüğünü” tespit ettiklerini belirtti.

Saldırının 3 Haziran Perşembe günü gerçekleştiği bilgisini veren sözcü, saldırıda yedi köyün hedef alındığını belirterek, “Çetelerin neden olduğu yıkımın boyutlarını belirlemek ve başka cenazeleri aramak için soruşturma devam ediyor” dedi.

Saldırıya uğrayan köylerin sakinleri, evlerinden kaçarken polis yeni saldırıları önlemek amacıyla bölgeye takviye gönderdi.

Nisan ayında aynı bölgede sürü hayvanlarını çalmak için Sakaba ilçesine bağlı bir köyü işgal eden silahlı kişilerle yaşanan çatışmada 9 polis ölmüştü.

Hükümetin “çete” olarak adlandırdığı kriminal gruplar, on yıldır Nijerya’nın kuzey batısı ve merkezinde halk üzerinde terör estiriyor. Bu çeteler köylere saldırılar düzenliyor, hayvanları çalıyor veya fidye için insanları kaçırıyor.

Çetelerin üsleri ise Nijerya’nın Zamfara, Katsina, Kaduna ve Nijer eyaletlerine yayılan Rugu ormanında bulunuyor.

Ülkede ayrıca 12 yıldır cihatçı şiddette yaşanıyor. Yetkililer ve uzmanlar, cihatçı grupların da giderek daha fazla, hayvan hırsızı çete gruplarına sızdığından endişe ediyor. Son aylarda okullara yönelik saldırılar da tırmandı.