OMS’e taciz ve tecavüz vakalarını bildirmeme eleştirisi

Dünya Sağlık Örgütü’ne üye ülkeler, taciz ve tecavüz vakalarını gerekli mercilere bildirmediği gerekçesiyle uyardı ve izah talebinde bulundu.

53 DSÖ üyesi ülke, BM’nin yönetici ve üyeleri tarafından işlenen cinsel saldırı vakalarını bildirmede başarısız olduğunu ve bu konudaki "endişelerini" dile getirdi.

Yapılan açıklamada DSÖ yönetiminin cinsel saldırı ve taciz vakalarından haberdar olduğunu ve bunları BM ve DSÖ protokolünün gerektirdiği şekilde bildirmediğine ilişkin  medyaya yansıyan haberlere ilişkin endişeler dile geldi ve izahat istendi.

Mayıs ayı ortasında DSÖ, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki yardım görevlilerine cinsel saldırılara ilişkin yeni suçlamalar getirdi.

Açıklamada "Ocak 2018'den bu yana, DSÖ'nün faaliyetleriyle bağlantılı olarak cinsel saldırı ve tacizin yanı sıra yetkinin kötüye kullanılması konusundaki derin endişelerimizi dile getirdik" denildi.

The New Humanitarian (TNH) ve Thomson Reuters Vakfı tarafından 12 Mayıs'ta yayınlanan bir araştırmaya göre, "Butembo kasabasındaki 22 kadın Ebola'ya karşı savaşırken sağlık ekipleri çalışanları erkeklerin kendilerine iş teklifinde bulunduğunu söylediği”ne dikkat çekildi.

Geçtiğimiz yıl da Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Beni kentinde 51 cinsel saldırı ve taciz vakası bilgisi yetkililere iletilmişti. Şikayette bulunan kadınların, erkekleri kendilerini DSÖ çalışanları olarak tanıttığını da aktardı.