OPCW kimyasal silah iddialarını değerlendirecek!

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’de konvansiyonel olmayan silahları kullandığına dair iddiaları değerlendireceklerini açıkladı.

Den Haag merkezli örgüt, AFP’ye gönderdiği mailde “OPCW uzmanları Kuzey Suriye’deki duruma ilişkin iddiaların güvenirliğini değerlendirme sürecine katılıyor” dedi.

OPCW şu aşamada herhangi bir soruşturma henüz açılmadığını da belirtirken, “durumu izlemeye devam edeceklerini” belirtti. OPCW bu konuda başka detay vermedi.

Yapılan açıklamada, “OPCW uzmanları, kimyasal silahların silah olarak kullanıldığına dair tüm iddialar konusunda bilgi toplamaya devam ediyor” denildi.

Türk devletinin 9 Ekim'de başlattığı işgal saldırıları sırasında yasaklı silahlar kullandığı yönünde ciddi şüpheler bulunuyor. Çok sayıda yaralının bedeninde oluşan ağır yanıkların beyaz fosfor bombasından kaynaklandığı tahmin ediliyor. 

Kimyasal silah kullanımına tepkinin arttığı bir dönemde, 17 Ekim günü Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli’nin OPCW’ye 30 bin euroluk bağışta bulunması dikkat çekmişti. Kürtler, bu Salı günü OPCW önünde yaptığı bir eylemde bunun "açık rüşvet" olduğunu belirterek, OPCW'den açıklama istedi.