Ortadoğu’da her yıl 10 bin göçmen işçi hayatını kaybediyor

Asya ülkeleri ve İngiltere’den bir grup sivil toplum örgütü Ortadoğu’daki Asyalı göçmen işçiler konusunda korkunç bir iddia ortaya attı. Yayınlanan rapora göre her sene 10 bin Asyalı göçmen işçi Ortadoğu’da ölüyor.

“Hayati Göstergeler: Körfez ülkelerindeki göçmenlerin ölümü” başlıklı raporda her sene Ortadoğu ülkelerinde 10 bin kadar Asyalı göçmenin hayatını kaybettiğini ve bunların yarısının ölüm nedenlerinin şüpheli olduğu ifade edildi.

Bangladeş, Hindistan, Pakistan, Nepal ve Filipinlerden bir grup sivil toplum örgütü ve İngiltere Merkezli FairSquare Projesinin raporunda Ortadoğu ülkelerindeki düşük ücretle çalışan Asyalı göçmenlerin ciddi sağlık tehditleriyle karşı karşıya oldukları, fazla mesai yaptıkları, mesleki sağlık hizmetleri alamadıkları belirtildi.

Raporda şüpheli ölümler konusunda bazı örneklere de veriliyor.

37 yaşındaki Julhas Uddin, Suudi Arabistan’da 2017 yılında hayatını kaybetti. Uddin’in ölümü kalp ve solunum durması olarak kayda geçti.

Oysa Uddin, işvereni tarafından bir kanalizasyon tüneline oksijen tüpü olmadan girmeye zorlanmış ve hayatını kaybetmişti. Bu olay hakkında hiçbir soruşturma açılmadı.

Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Suudi Arabistan, Umman, Katar ve Kuveyt’te 30 milyona yakın Asya ve Afrikalı göçmen işçi çalışıyor. Bu işçilerin çoğu düşük ücretli ve yüksek riskli meslek gruplarında görev yapıyor.

Göçmen işçiler yeterli sağlık hizmetine de ulaşamıyor. Aşırı sıcak ve nemli koşullarda çalışan işçiler uzun süreli mesailer sonucu organ yetmezlikleriyle karşı karşıya kalabiliyor.