Pakistan Talibanı’nın üst düzey komutanı Afganistan’da öldürüldü

Pakistan Taliban Hareketi’nin (Tehrik-i Taliban Pakistan-TTP) üst düzey bir komutanı, Afganistan’ın doğusunda aracının patlaması sonucu öldü.

TTP yaptığı yazılı açıklamada, hareketin “temel komutanına” ilişkin duyuru yapacaklarını bildirdi. Ancak AFP’ye bilgi veren bir TTP kaynağı, öldürülen kişinin Ömer Halid Horasani kod adlı Abdul Wali olduğunu belirtti.

Wali’nin ölümünün Pakistan hükümeti ile TTP arasında haziran ayında yapılan ateşkesi zan altına alabileceği ifade ediliyor.

Ağustos 2021’de iktidarı ele geçiren Afgan Taliban’ının arabuluculuğunda Pakistan ile TTP arasında müzakereler yürütülüyor.

Pakistan ordusu Salı günü yaptığı açıklamada Kuzey Veziristan’da askeri bir konvoya intihar saldırısı sonucu 4 askeri öldüğünü bildirmişti. Afganistan ile sınırı olan sözkonusu bölgede TTP barlık gösteriyor.

Pakistan Talibanı, Afganistan Taliban’ı ile aynı uzun tarihe ve ideolojiye sahip. Görüntüde birbirinden farklı örgütler olarak kendilerini gösteriyor.

Abdul Wali, yaklaşık on yıldır Pakistan’ın hedefinde yer alıyor. 2014 yılında TTP’den ayrı bir oluşuma giden Wali, Cemaat-ul Ahrar grubunu kurdu. Bu grup, başta 2016’da Lahor’da Paskalya bayramında 75 kişinin öldüğü saldırı olmak üzere bir çok ölümcül saldırıyı üstlendi.

Wali, iki yıl önce TTP ile yeniden birleştiğini duyurmuştu. TTP de haziran ayında İslamabad ile süresiz ateşkes ilan etmişti.