Pekin’e göre NATO ‘Çin tehdidini’ abartıyor

Pekin yönetimi NATO zirvesinde “Çin tehdidi teorisinin” abartıldığını belirterek, “yapay çatışma yaratma” arayışı olarak değerlendirdi.

Brüksel’de 14 Haziran Pazartesi günü bir araya gelen NATO üyesi ülkelerin yöneticileri Rusya ve Çin’e ilişkin kaygılarını öne çıkardılar.

NATO açıklamasında “Çin'in belirtilen hırsları ve kararlı davranışları, kurallara dayalı uluslararası düzene ve İttifak'ın güvenliği açısından önemli olan alanlara yönelik sistemsel meydan okumaları temsil ediyor” denildi.

AB nezdindeki Çin elçiliği yaptığı yazılı açıklama, “Çin tehdidi teorisinin” abartıldığını savundu.

Açıklamaya göre, sistemsel bir meydan okuma ifadesi, NATO üyelerinden 20 kat daha az nükleer savaş başlığına sahip olan ülkenin "barışçıl kalkınmasına iftira ediyor".

Çin elçiliği, NATO’nun “soğuk savaş zihniyeti” örneği gösterdiğini ve “yapay çatışmalar yaratma” arayışında olduğunu belirtti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 14 Haziran günü yaptığı açıklamada zirvenin sonuç bildirgesinin kapsamını yumuşatmaya çalıştı.

Stoltenberg, “Çin bizim rakibimiz, bizim düşmanımız değil” dedi ve ekledi: “Ancak Çin'in güvenliğimiz için ortaya koyduğu meydan okumalarla yüzleşmeliyiz.”

ABD Başkanı Joe Biden ise “Rusya ve Çin bizi bölmeye çalışıyor ama ittifakımız güçlü. NATO birleşti ve ABD geri döndü” ifadelerini kullandı.