Pentagon 2020 yılında 23 sivil öldürdüğünü açıklarken, BM ‘sayı eksik’ dedi

ABD ordusu, 2020 yılında 23 sivili öldürdüğünü açıklarken, BM yeterince araştırma yapılmadığını ve öldürülen sivil sayısının eksik olarak açıklandığına dikkat çekti.

Pentagon yayınladığı bir rapor ile çoğunluğu Afganistan’da olmak üzere 2020 yılında en az 23 sivili öldürdüğünü açıkladı. Ancak BM, Pentagon’un açıkladığı rakamın eksik olduğunu ve yeterince araştırmadığı eleştirisinde bulundu.

ABD Kongresi’nin talebi üzerine 2018 yılından bu yana rapor sunan ABD Savunma Bakanlığı, “Askeri operasyonlarda 23 sivilin öldürüldüğünü, 10 sivilin de yaralandığını” kaydetti.

Bu operasyonların bir bölümü “devlet sırrı” olarak da değerlendiriliyor. Çoğunluğu Afganistan’da yaşanan sivil ölümlerine ilişkin ise “Pentagon sorumluluğunu tanıyor” denildi. 1 sivil de Somali’de öldürüldü.

Öte yandan Pentagon 2017-2019 yılları arasındaki rakamları da gözden geçirerek, çoğunluğu Suriye ve Yemen’de 65 sivilin öldürüldüğünü, 22 sivilin de yaralandığını kaydetti. Pentagon’un 3 milyon dolar tazminat ödediği de raporda yer aldı.

Sivil toplum örgütleri de düzenli olarak yayınladıkları raporlarda Pentagon’un daha fazla sivili öldürdüğünü ve yaralandığını belirtiyor.

Dünya genelinde sivillere yönelik saldırıları düzenli olarak toplayan Airwars isimli örgüt ise ABD’nin 2020 yılında öldürdüğü sivil sayısının 102 olduğunu ve bu rakamın Pentagon’un açıkladığından 5 kat fazla olduğuna dikkat çekiliyor.

Birleşmiş Milletler’in Afganistan’daki misyonu ise ABD ordusunun düzenlediği operasyonlarında 2020 yılında 89 kişinin öldürüldüğünü, 31 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Pentagon Somali’de 1 sivilin öldürüldüğünü açıklarken, Airwars ve diğer sivil toplum örgütleri en az 7 sivilin öldürüldüğünü, bu rakamın ise Suriye ve Irak için de 6 olduğuna dikkat çekti.

Ayrıca Pentagon’un şimdiye kadar tazminat ödemesi için bütçenin kongre tarafından onaylamış olmasına rağmen, hiç kimseye ödenmediği de belirtiliyor.