Portekiz’de hükümeti sosyalist Costa kuracak

Portekiz’de pazar günü yapılan genel seçimlerden başarıyla çıkan Başbakan Antonio Costa, hükümeti kurma görevini aldı.

2015 yılında geldiği başbakanlık görevi sırasında Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası kredi kuruluşlarının isteğinin aksine kemer sıkma politikalarını uygulamayı reddeden Costa, pazar günü seçimlerden zaferle çıkmıştı.

Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, Sosyalist Parti (PS) lideri Antoni Costa’yı hükümeti kurmakla görevlendirdi. Görevlendirmenin yapıldığı De Sousa ile görüşmesi sonrasında konuşan Costa, ülkenin en önemli sorununun istikrar olduğunun altını çizdi. Costa, bunun Portekiz halkının en önemli isteği olduğunu ve ülkesinin kalkınması ile uluslararası alandaki kredibilesi açısından zorunlu olduğunu vurguladı.

KEMER SIKMA POLİTİKALARINA KARŞI DURDU

2015 yılında Sol Blok ve Komünist Parti’nin desteğiyle hükümeti kuran Costa, birçok alanda liberal politikalara karşı çıkmış ve kemer sıkma politikalarını sonlandırmıştı. Birçok Avrupa ülkesinde merkez sol partilerin kemer sıkma politikaları nedeniyle halk desteğini kaybettiği bir dönemde alınan sonuçlar oldukça önemli.

SOL İTTİFAKLARDAN BİRİNİN DESTEĞİ YETİYOR

Seçimlerin resmileşmemiş kesin sonuçlarına göre PS, oylarını 4,3 puan arttırarak yüzde 36,7’ye yükseltirken, 230 üyeli parlamentodaki sandalye sayısı 86’dan 106’ya yükseldi. Ana muhalefet partisi olan merkez sağdaki Sosyal Demokrat Parti (PSD) ise, yüzde 27,9 oy alırken, sandalye sayısı 77’ye geriledi.

2015’ten bu yana Costa hükümetine destek veren Sol Blok (BE) 0,5 puanlık kayıp yaşasa da yüzde 9,7 oy oranı ile 19 sandalye kazandı. Yeşiller ve komünistlerin ittifakı ise 5 kayıpla 12 sandalyeye sahip oldu.

Sol Blok veya Yeşiller-Komünist ittifakından herhangi birinin desteklemesi halinde yeni hükümetin parlamentoda çoğunluğu yakalaması mümkün olacak. Parlamento çoğunluğu için en az 116 sandalyeye ihtiyaç var.