Prag ile Moskova arasında diplomatik kriz büyüyor

Çekya, 2014 yılındaki bir cephanelikteki patlamanın arkasında Rusya’nın olduğunu belirterek 18 Rus diplomatı sınırdışı etti. Moskova da 20 Çek diplomatı sınırdışı ederek, Çekya’yı “provokasyon” yapmakla suçladı.

Cumartesi günü Prag hükümeti 18 Rus diplomatı sınırdışı etti. Çek Cumhuriyeti, NATO’daki ittifakları ile AB’yi de Rusya’nın 2014’te iki kişinin ölümüne neden olan Vrebetice’deki cephane deposu patlamasının arkasında olduğundan şüphe ettikleri konusunda haberdar ettiklerini bildirdi.

Çekya Başbakanı Andrej Babis, Rus askeri istihbaratı GRU ajanlarının patlamaya karıştığına dair inkar edilemez kanıtlara sahip olduklarını söyledi.

Pazar günü ABD de Prag’a sıkı desteğini açıkladı. Moskova da Prag’a misilleme olarak 20 Çek diplomatı sınırdışı etti.

Her iki ülke arasında Sovyetlerin Doğu Avrupa’da hakimiyetinin sona erdiği 1989’dan bu yana en önemli anlaşmazlığını yaşıyor.

Bun Batı ile Rusya arasında tırmanan gerilimi de eklemek gerekiyor. Bu gerilim özellikle Kırım’ın 2014’te Rusya’ya bağlanmasından bu yana yükseliyor.

Rusya, Prag’ın suçlamalarının “saçma” olduğunu söylüyor. Kremlin Sarayı da bu pazartesi günü yaptığı açıklamada 18 Rus diplomatın casusluk suçlamasıyla sınırdışı edilmesinin “provokasyon” olduğu tepkisinde bulundu.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere verdiği demeçte, "Rus diplomatlarına ilişkin bu tür sonuçlara kesinlikle katılmıyoruz. Bu bir provokasyon ve düşmanca bir harekettir" dedi.