Putin ‘caydırıcı güçlerini’ alarma geçirdi, Zelenski müzakereyi kabul etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO üyesi ülkelerden gelen “agresif açıklamalar” gerekçesiyle “caydırıcı Rus güçlerine tetikte olmaları” talimatını verdi. Ukrayna Cumhurbaşkanı ise Belarus sınırında müzakere etmeyi kabul etti.

Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov  yaptığı toplantı ardından bir açıklama yapan Vladimir Putin, “Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanına Rus ordusunun caydırıcı güçlerini özel savaş alarmına geçirmelerini emrediyorum" dedi.

Rusya Devlet Başkanı, Batı'nın sadece dostane olmayan ekonomik adımlar değil atmadığını, aynı zamanda üst düzey NATO yetkililerinin de Rusya'ya karşı saldırgan açıklamalarda bulunduğunu ifade etti.

Sergey Şogyu, Putin’in alarma geçirdiği caydırıcı kuvvetlerin nükleer bileşen ve hipersonik silahlar da içerdiğini belirtti.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya başlattığı operasyonun dördüncü gününde Rus güçler ilerleyişini sürdürüyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, pazar sabahı yaptığı açıklamada “zorlu bir gece” geçirdiklerini söyledi.

Rusya ülkenin güneyindeki iki büyük kent olan Kherson ve Berdiansk’ı kuşatmaya aldıklarını belirtti.

Kremlin’e göre toplamda 975 askeri tesis imha edildi. Bunlar arasında S-300 hava sunma sistemlerinin de olduğu ifade edildi.

Kuzey doğuda ülkenin ikinci büyük kenti olan Harkov’a (Kharkiv) da Rus güçleri girdi.  Kentte çatışmalar sürüyor.

Başkent Kiev yakınlarında da çatışmalar sürüyor.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı, Ukrayna savaşının “yıllarca” sürebileceğini açıkladı.

ZELENSKİ, BELARUS SINIRINDA MÜZAKERELERİ KABUL ETTİ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Belarus sınırındaki Gomel’de müzakerelerde bulunmayı kabul etti.  Zelenski, Belaruslu mevkidaşı Alexandr Lukaşenko ile bir telefon görüşmesi yaptığını belirtti.

Zelenski, “Ukrayna heyetinin Rus heyetiyle Ukrayna-Beyaz Rusya sınırında, Pripyat nehri yakınında ön koşulsuz olarak görüşmesi konusunda mutabık kaldık. Alexandr Lukaşenko, geçiş, müzakereler ve Ukrayna heyetinin dönüşü süresince Belarus topraklarında konuşlanmış tüm uçakların, helikopterlerin ve füzelerin yerde kalacağının fiili sorumluluğunu üstlendi” dedi.

Rus heyeti de, Putin'in danışmanlarından Vladimir Medinsky başkanlığında yola çıktıklarını bildirdi. Heyet, "Bizim için her saat kurtarılan bir hayattır" dedi.

Bu arada Ukrayna’ya dünyanın birçok yerinde destek eylemleri de yapılıyor.

Almanya’nın başkenti Berlin’de polise göre 100 bin, organizatörlere göre 500 bin kişi sokaklara çıktı.