Rusya bir medyayı daha ‘yabancı ajan’ ilan etti

Rusya Adalet Bakanlığı, internet üzerinde yayın yapan Vtimes isimli medyayı “yabancı ajan” ilan etti.

Bağımsız bir medya kuruluşu olarak kendisini tanıtan Vtimes, Rusya Adalet Bakanlığı tarafından, kayıtlı olduğu yer Hollanda olduğu gerekçesiyle “yabancı ajan” listesine alındı.

Haber sitesi Vtimes, geçen yıl Vedomosti gazetesinden ayrılanlar tarafından kurulmuştu. Uzun süre Rusya’da önemli bir referans olan Vedomosti, fiili olarak Kremlin yanlılarının eline geçmişti.

Yaklaşık bir ay önce de Meduza isimli başka bir medya “yabancı ajan” ilan edilmişti.

Rusya’da “yabancı ajan” ilan edilen kuruluşlar veya bireylerin 2012’deki bir yasa uyarınca yetkili kurumlara kayıt olmaları, yorucu idari prosedürler uygulamaları ve yayınlarında bu durumu açıkça belirtmeleri gerekiyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2000 yılında iktidar geldiğinden bu yana televizyondaki her türlü ifade özgürlüğünü kısıtlamakla suçlanıyor. Buna karşın çevrimiçi medya uzun zaman nispeten özgürce faaliyet gösterebildi.

Zaman içerisinde çevirimiçi medyanın izlenme oranı özellikle genç kuşak arasında artınca, iktidar bunları da hedef almaya başladı. Rus iktidarı, sanal ağlardaki yayınları da kontrol etmek istediğinin sinyallerini veriyor.